Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. március 12. 19:00 | László Márta

Kenyérlángos, avagy a magyar pizza

Gyerekkoromban falun, egyenesen a kemencéből érkezett a tányéromba! Az asszonyok a heti kenyérsütés alkalmával készítették a maradék tésztából. Ma otthon is tudunk ilyen remek ebédet vagy vacsorát készíteni. Ez páratlan finomság új, profi szakács szomszédom alkotása! (Lám-lám, mire jó egy lakógyűlés!)   

Hozzávalók a tésztához: 

Kenyérlángos a tepsiben, Kép: Maltsik László

Kép: ML

  • 500 g liszt
  • 350 ml folyadék (50-50%-ban tej és víz)
  • 50 ml olaj
  • 25 g friss élesztő
  • 5 g cukor

Az élesztőt a langyos cukros folyadékkal felfuttatom, a liszthez adom, bele kerül az olaj és a só is. Intenzíven dagasztom (kb. 10 percig) majd amint elkezd a tészta hólyagosodni, langyos helyen kelesztem. kb. 20 percig. Ezután átgyúrom, és még pár percre visszateszem a “langyos helyre”.

A feltéthez:

350 g fött füstölt császárszalonna
300 g tejföl ( zsíros)
150 g sajt
1,5 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj

Elkészítés:

Kenyérlángos tányéron tálalva, Kép: Maltsik László

Kép: ML

A tepsi alját kikenem olajjal, a hagymát felszeletelem, a császárszalonnát apró kockára vágom. A felszeletelt hagyma 1/3 részét beleteszem a tepsibe majd rákerül a kb 1,5 cm vastagra nyújtott tészta. Ezt megkenem a tejföllel, rárakom a maradék szeletelt hagymát, a császárt majd ráreszelem a sajtot.
200 C-on kb. 30 percig sütöm (akkor a legjobb amikor a sajt elkezd enyhén pirulni a tetején)… és kész!

Jó étvágyat kíván: ML, a szerző!

Én adnék hozzá egy nagy pohár sört is! És ha kíváncsi vagy az én klasszikus hawaii pizzámra, semmi akadálya! 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább
csirke, egyszerű, hagyma, laktató, paradicsom, pörkölt, zúza

Falusi zúzapörkölt Mártinál

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és változatossá teszik a heti menüt.

Tovább
paermezán, pulyka, salotta hagyma, spenót

Spenótos pulykás rizottó

Ma is az egyik legnépszerűbb egytálétel a rizottó. Olasz fogás, melynek lényege, hogy csak jó minőségű alapanyagokat válasszunk.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!