Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. december 14. 16:00 | Kandikó Éva

Kenyérlángos, a magyar pizza

Ugye tudjuk, hogy a töki pompost nem akkor találták fel, amikor a kézműves vásárokon és fesztiválokon elkezdték árulni méregdrágán? De nem ám! Régen, amikor kemencében sült a kenyér, a megkelt tésztából mindig lecsippentettek egy darabot, amit a gyerekeknek sütöttek meg, aztán a kamrában található finomságokkal gazdagon megrakták. Őrizzük meg a hagyományainkat, és bátran álljunk neki a pompos sütésnek otthon is!

Töki pompos, Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
325 ml langyos víz
0,5 ek só
0,5 ek cukor
1 csomag porélesztő (7g)
2 ek olaj
A tetejére:
pirított bacon kockák
tejföl
fokhagyma
lilahagyma ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítés:

A hozzávalókat egy nagyobb tálban összegyúrom, hogy nem ragadós, lágy tésztát kapjak. Letakart tálban körülbelül 1 órát hagyom kelni, hogy nagyjából kétszeresére dagadjon. Ebből a mennyiségből két 30 cm átmérőjű tésztát tudunk kinyújtani.
Ezután jól átgyúrtam, hogy a légbuborékok kimenjenek belőle, áthajtogattam (jobbról balra, balról jobbra, fentről le, és lentről fel). Félbevágtam, hogy két egyforma adagot kapjak, és külön-külön mind a kettőt kinyújtottam kb. fél centi vastagra, és utána 15 percre ismét hagytam pihenni. Addig a sütőt is felmelegítettem 230 fokra.

Betettem a csupasz tésztát egy sütőpapírral letakart, lisztezett tepsin, és 15 percet hagytam sülni. Figyelni kell, akkor jó, ha a szélei egy picit elkezdenek megbarnulni.A sütőből az átsült, kész tésztát kiveszem, megkenem fokhagymás, sós tejföllel, megszórom pirított szalonnával és karikára vágott lilahagymával, majd 8 szeletre felvágtam. Lehet a megpakolt pompost még néhány percre visszatenni a sütőbe, de ez ízlés kérdése.

Bíborleves, a téli csoda
Már a neve is gyönyörű, az íze pedig egyszerűen fenséges.Tele van mindennel, ami egy t éli vitaminlevesbe szükséges. A színe pedig egyenesen mesés.

http://www.eletforma.hu/kitchen-aidCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!