Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 15. 12:00 | Kandikó Éva

Katalán krém

Tipikus katalán édesség, nem azonos a franciák créme brulée-jével, és erre a katalánok nagyon is kényesek. Barcelonában kóstoltam, ahol nincs tapas bár katalán krém nélkül.

Katalán krém, Kép Kandikó Éva

Kép Kandikó Éva

Hozzávalók (6-8 adaghoz):

1 liter tej
8 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
egy késhegynyi fahéj
2 evőkanál kukoricaliszt
10 dkg cukor a krémhez
5 dkg kristálycukor a tetejére

Elkészítés:

Egy liter tejet felteszünk lassú tűzön melegedni, egy reszelt citrom héjával és a fahéjjal. Közben különválasztjuk a tojásokat, és alaposan felverjük a cukorral és a kukoricaliszttel. A tejet lehúzzuk a tűzről, és fokozatosan hozzákeverjük a tojásos cukorhoz, állandó kevergetés közben. Visszatesszük a közepesen meleg tűzre és tovább kevergetjük, amíg besűrűsödik. Itt a legfontosabb, hogy ne forraljuk fel, mert akkor a tojás összeugrik. Végül kisebb tányérkába öntjük, a spanyoloknak megvan erre a külön edényük, ami se nem túl nagy, se nem túl mély. Ha kihűlt, tálalhatjuk. Megszórjuk kristálycukorral és konyhai szakácsfáklyával ráégetjük, ami egy kemény, forró és roppanós cukor réteget eredményez.

Crème brûlée, a vaníliás csodakrém
A crème brûlée (ejtsd: krem brülé) magyarul azt jelenti: égetett krém. Hagyományos francia desszert, tulajdonképpen nagyon egyszerű, ám nagyszerű édesség. Csodás, selymes vanília krém, melynek tetején rajta roppanós karamellréteg. Egy desszert, amiben nincs semmi faxni, a végeredmény mégis csodálatos.
kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

csoki, cukor, muffin, nektarin, vaj

Nektarinos muffin

Annyira szeretem a muffin recepteket, annyi mindennel lehet turbózni őket, és ha ügyesek vagyunk, 35-40 perc alatt el is készül.

Tovább
leves, nyár, saláta, zabpehely

Nyári salátaleves

Salátából nemcsak salátát, hanem főzeléket, sőt most éppen egy könnyű nyári levest készíthetünk. Talán a fogyókúrázók örömére is.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!