Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 09. 18:00 | Somogyi Zoltán Max

Karfiolropogós

Nagyrészt levesként vagy rántott verzióban készül, bár ez utóbbi elkészítését macerásnak tartják a panírozás miatt. Íme, az egyszerűbb változat, ahol a panírozást elrejtjük egy kicsit.  

Karfiolropogós, Kép: maxkonyhaja.hu

Karfiolropogós, Kép: maxkonyhaja.hu

Hozzávalók:

½ fej karfiol
3-4 szelet puha, fehér szendvicskenyér
1 közepes tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
pár csepp fehér borecet (pl. tokaji furmintból)
só és őrölt színes bors, a sütéshez olaj

Elkészítés:

A karfiolt bontsuk rózsákra, és annyi vízben, amennyi ellepi, finoman sózzuk meg és tegyük fel főni. Főzzük puhára, és szűrjük le. A levet, amit leöntöttünk róla, ne öntsük ki, tegyük el, akár a fagyasztóba, mert jól felhasználható akár egy mártás felöntéséhez, vagy ha rizst főzünk, ahhoz felöntő lének.

Törjük össze villával egy keverő tálban, sózzuk és borsozzuk. A kenyeret egy késés aprítóban daráljuk morzsásra. Adjuk a karfiolhoz, cseppentsünk pár csepp borecetet, és a felvert tojást. Dolgozzuk össze, majd a zsemlemorzsával korrigáljuk. Nem kell nagyon kemény alapot csinálni, mert a zsemlemorzsa egy kicsit szilárdítja.

Egy serpenyőben melegítsünk egy ujjnyi olajat. Ha meleg, vizes kézzel, egy evőkanálnyi mennyiséget formázzunk meg kis tallérokat, és óvatosan tegyük az olajba. Süssük addig, míg az alsó fele szép piros, majd utána egy lapátkanállal fordítsuk meg. Ha az is megsült, szedjük egy papírtörlőre, és itassuk fel az olajat.

Tálaláskor adjunk hozzá mártogatós szószt, lehet egy friss zöld-fűszeres joghurtos, vagy tejfölös paprikakrémest. Jól illik hozzá a rozé bor, vagy az abból készült fröccs.

Marokkói karfiolleves, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

Ha a karfiollevest afrikai fűszerekkel bolondítjuk meg, a megszokott alapanyagból új ízvilágú ételt készíthetünk. Receptért kattints a képre!

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább
csirke, egyszerű, hagyma, laktató, paradicsom, pörkölt, zúza

Falusi zúzapörkölt Mártinál

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és változatossá teszik a heti menüt.

Tovább
paermezán, pulyka, salotta hagyma, spenót

Spenótos pulykás rizottó

Ma is az egyik legnépszerűbb egytálétel a rizottó. Olasz fogás, melynek lényege, hogy csak jó minőségű alapanyagokat válasszunk.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!