Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2012. március 16. 14:54 | PP-Eletforma

Isteni vendégváró receptek

Könnyen elkészíthetők és különlegesek: Póréhagymás reteksaláta márványsajttal, Kapros-juhtúrós burgonya és Parajos csusza. PŰróbálja ki Ön is, nem fogja megbánni!

Póréhagymás reteksaláta márványsajttal

Hozzávalók: 50 deka fekete retek, 1 szál póréhagyma, 10 deka márványsajt, 2 deci kefir, fél citrom leve, 2-2 evőkanál olívaolaj és borecet, 1-1 evőkanál méz és mustár, 1 késhegynyi frissen őrölt fekete bors, só, díszítéshez néhány salátalevél.

Elkészítése: a retket meghámozzuk, és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A póréhagyma fehér részét tisztítás után hajszálvékony karikákra vágjuk, zöld részét vékony csíkokra szeljük. A két alkotóelemet összekeverjük, megsózzuk, majd lefedve körülbelül fél órán át állni hagyjuk. A kefirt összekeverjük a citromlével, az olajjal, mézzel, borecettel, a sóval és a borssal, végül a lereszelt sajttal, majd az így kapott mártást a pórés retekre öntjük. Jól összeforgatjuk, majd lefedve hűtőszekrényben néhány óráig érleljük.

Kapros-juhtúrós burgonya

Hozzávalók: 1 kiló krumpli, 25 deka juhtúró, 2 deci tejföl, 1-1 csokor petrezselyemzöld és kapor, 4 evőkanál olaj, só, bors.

Elkészítése: a burgonyát meghámozzuk, egyforma nagyobb darabokra vágjuk, majd leszikkasztva, a felforrósított olajos teflonba rakjuk. Erős lángon, fedő alatt tíz percig pároljuk, majd megforgatva erős lángon tovább pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, s a finomra vágott zöldségekkel gyorsan kevergetve egy-két percig még pirítjuk. Végül rámorzsoljuk a juhtúrót, majd befedjük, de már nem forraljuk. Azonnal tálaljuk, és a tányéron ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

Parajos csusza

Hozzávalók: 40 deka csuszatészta, 1 zacskó mirelit parajpüré, 2 deci tejföl, 15 deka Pannónia sajt, 2 deci tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, só.

Elkészítése: a tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. A forró olajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát, meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felengedett, víztől leszűrt spenótot. Felöntjük a tejjel, sózzuk, gyengén borsozzuk, és állandóan kevergetve összefőzzük. A tészta egyharmadát kiolajozott tűzálló tálba tesszük, ráhalmozzuk a paraj felét, és ráöntünk 1 deci tejfölt. Újabb réteg tészta és spenót következik, majd tésztával zárjuk a rétegezést. A sajtot lereszeljük, a maradék tejfölbe keverjük, és a tésztára locsoljuk. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Sajtos rakott padlizsán

Hozzávalók: 2-3 szép padlizsán, a sütéshez olaj, 5-7 deka vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1-1,5 deci tej, 2 deci tejföl, 10-15 deka reszelt sajt, 1 tojássárgája (elhagyható), só, ízlés szerint szerecsendió.

Elkészítése: a meghámozott padlizsánt felkarikázzuk, olajban kisütjük, majd rétegezzük olyan jénai edénybe, aminek van fedele. Minden réteget kenjünk meg vékonyan olajjal, majd zárjuk le a tálat, és sütőben közepes lángon pároljuk, amíg meg nem puhul. Közben készítsünk besamelt a lisztből és a tejből, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tejfölt, a sajt felét és a tojássárgáját. Ízesítsük fűszerekkel, majd egy újabb edénybe rétegezzük ezzel a mártással a párolt padlizsánkarikákat úgy, hogy felülre is mártás kerüljön, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot. Forró sütőben süssük pirosra a tetejét.

Szilágyi Eta

Konyha és Fürdő Piac 2004/4



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!