Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. január 10. 18:00 | Emese Fodor

Hidegtál

Vendégváró hidegtálat készíteni házilag nem kis kihívás, de az elismerések bezsebelésekor ez már biztos nem fog eszünkbe jutni. Emese hidegtálján a klasszikusok találhatók: franciasaláta alapon kaszinótojás és sonkatekercs.

Hidegtál, Kép: Fodor Emese

Kép: Fodor Emese

Hozzávalók a salátához:
3 darab sárgarépa
3 darab fehérrépa
20 dkg zöldborsó
2 darab főtt burgonya
2 darab alma
3 darab kisebb savanyú uborka
majonéz: 3 darab tojás
2,5 dl étolaj
csipet só
1 evőkanál mustár
ízlés szerint fehér bors,citromlé
1 dl tejföl
ízlés szerint mustár,cukor
pici só, bors, citromlé
kaszinótojás: 8 darab főtt tojás
tartármártás
ízlés szerint petrezselyemzöld
besamel: 2 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
ízlés szerint cukor, só, bors, torma
sonkatekercs: 10 szelet sonka
besamel

  • FRANCIASALÁTA: Azzal kezdjük az egész műveletet, hogy 3 tojásból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével. ( = tartármártás) A sárgarépát, fehérrépát kis kockákra vágjuk és enyhén sós forrásban lévő vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főzzük szét!). Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük és a burgonyákat is megfőzzük a vízben. Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a főtt burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, alaposan összekeverjük. (A maradék 1/3-ad tartár a kaszinótojáshoz kell majd)
  • KASZINÓTOJÁS: A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük. A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.
  • SONKATEKERCS: Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk. Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, a tálra rakjuk. A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele,petrezselyemzölddel is díszítjük.
    Kakukkfüves tojássaláta
    Mit készítsek vacsorára? Örök kérdés. Segítünk! Ajánljuk a kakukkfüves tojássalátát, ami 15 perc alatt készen van, újabb 15 percre a hűtőbe tesszük, és már tálalható is!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább
kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább
csirke, egyszerű, hagyma, laktató, paradicsom, pörkölt, zúza

Falusi zúzapörkölt Mártinál

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és változatossá teszik a heti menüt.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!