Facebook hozzászólás
2 721

Heti menü ajánlatunk- olcsón jót és gyorsan

Örök hétvégi kérdés:mit is fogunk a héten sütni-főzni, enni? Íme néhány olcsó, gyors és ízletes fogás. Megéri a pénzét…Most már összeírhatjuk a vásárolnivalót, irány a piac!

Kicsit rugalmasan, kezdjük a vasárnappal… 

Vasárnap

Marhahúsleves :Kb. 3 liter gyengén sós vízben puhára főzünk 60-70 deka marhahúst (fartő, lapocka vagy lábszár a legjobb), a zöldséget már csak a majdnem puha húshoz adjuk a levesbe. Pár szem egész borsot is dobunk bele, s én nagyon szeretem a friss levélzellert, de mivel nagyon aromás, elég belőle egy kis levélke. A levest tetszés szerinti levesbetéttel tálaljuk. A főtt húst ma nem esszük meg, holnap finom salátát készítünk belőle.

Portugál csirke: Egy nagyobb csirkét kis darabokra porciózunk, megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, minden oldaláról megforgatjuk lisztben, és forró vajon serpenyőben hirtelen megsütjük. A csirkedarabokat egy tálba szedjük, s a maradék vajon megdinsztelünk egy apróra vágott hagymát, egy kisebb zöldpaprikát, felöntjük kb. fél liter vízzel, és visszarakjuk bele a húsdarabokat. Fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadunk két, apró kockákra vágott paradicsomot, két gerezd fokhagymát nyomunk bele, s öntünk alá 1 deci fehérbort. Így főzzük még 5-6 percig, majd tálalhatjuk. A rizs a legmegfelelőbb hozzá.

Hétfő

Maradt tegnapról húslevesünk.

Marhahússaláta: A levesben főtt húst apró kockákra vágjuk, és egy mélyebb tálban elkeverjük 4 főtt krumplival, 2 főtt sárgarépával, 2 főtt tojással, 2 savanyú uborkával, 5 deka zöldborsóval, egy kisebb fej hagymával és 4-5 kanál majonézzel. Jó ízt ad neki a savanyú uborka levéből egy-két kanálnyi és pici őrölt bors. Kenyeret adunk hozzá, és ha fejessaláta-levélen tálaljuk, akkor nemcsak finom, hanem szép is.

Rizskása kakaóval: 30 deka rizst hideg vízben (annyiban, hogy éppen csak ellepje) felteszünk főni. 5-6 perc után beleszeletelünk 8 deka vajat, adunk hozzá egy csipetnyi sót, és felforraljuk. Akkor felöntjük egy liter tejjel, elkeverünk benne két kanál porcukrot, és puhára főzzük. Tányérokra porciózzuk, és megszórjuk kakaóval és porcukorral.

Nagyszerű desszertnek, de a gyerekek s az édesszájúak kaphatják főételként is.

Kedd

Karalábéleves: Egy és fél karalábét kockákra vagy vékony metéltre vágunk, majd pici olajon megkapatjuk, kevés sós vízzel felöntjük és megpároljuk. Vajas rántást készítünk, elkeverjük egy evőkanálnyi zöldpetrezselyemmel, hozzáadjuk a párolt karalábét, és feleresztjük kb. 2 liter vízzel. Egy leveskockával, kis vegetával ízesítjük, és apró vajas galuskát főzünk bele.

Olasz makaróni: 10 deka füstölt szalonnát apróra vágunk, kiolvasztjuk, és ezen a zsiradékon megfonnyasztunk egy apróra vágott hagymát, egy sárgarépát, egy kis zellerdarabot, majd hozzáadunk 30 deka vegyes (sertés-marha) darált húst, és állandóan kevergetve addig sütögetjük, míg a hús el nem veszti nyers színét. Sózzuk, borsozzuk, egy babérlevelet is dobunk bele, reszelünk rá egy kis szerecsendiót, és felöntjük kb. 2-3 deci vízzel. Fedő alatt 20 percig főzzük, majd egy kis konzerv paradicsompürét adunk hozzá, s azzal is főzzük 1-2 percig. Ha hígabbnak szeretnénk, 1 deci vörösbor is jöhet a szószra a legvégén, de ez elhagyható. Bő sós vízben kifőtt makarónira tálaljuk, reszelt sajttal megszórva.

Szerda

Tejfölös tökfőzelék: Forró olajban megpirítunk egy reszelt hagymát és egy csokor apróra vágott kaprot, majd hozzákeverjük a legyalult tököt. Megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Nagyon pici vizet adunk hozzá. A tök igen hamar megpuhul, ekkor tejben elkevert liszttel behabarjuk, végül tejfölt is adunk hozzá. Utólag még ízesíthetjük egy kis citromlével vagy sóval, ha ez kívánatos. Sült kolbászt adunk hozzá, vagy főtt virslit, gyerekeknek tojással ajánlom. Kenyérrel, kiflivel fogyasztható, kiváló egytálétel.

TUTI TIPP

A megmosott tök héját és belsejét a tisztításkor félrerakom, bő, sós vízben egy darabka levélzellerrel, hagymával főzöm fél órát. Leszűröm, és ezt a hamis húslevest ráöntöm párolt vegyes zöldségre, forralom egyet, s tetszés szerinti levesbetéttel nagyon finom, olcsó levest tálalok. Bármikor, mert az alaplé is fagyasztható.

Csütörtök

Szalongulyás: 1 kg marhahúst apró kockákra vágunk. 4 darab hagymát zsírban vagy olajban megpirítunk, rászórunk 4 kiskanál pirospaprikát, rögtön elkeverjük, s beletesszük a felkockázott húst. Sózzuk és nyomunk bele 2-3 gerezd fokhagymát is. Pár szem köménymagot és 1-2 kanál ketchupot adunk hozzá. Párolás közben pici vizet öntünk a hús alá, és ha már elég puha, 4-5, apró kockákra vágott burgonyát is főzünk bele. Rövid lével készítjük, ez is egytálétel, de arra vigyázzunk, nehogy annyira rövid legyen, hogy odaég!

Péntek

Vásárolni megyünk, de előtte – ugye, már úgy fújjuk, mint egy Petőfi-verset -, bekapunk valamit, nehogy éhesen megvegyünk olyasmit is, ami nem kell.

Töltött bundás kenyér: 5-6 deka kemény sajtot lereszelünk, 10 deka párizsit darabokra vágunk és két-két kenyér- vagy szendvicsszelet közé helyezzük. Jól összenyomjuk őket, hirtelen tejbe mártjuk, utána rögtön felvert tojásba, és forró olajban mindkét oldalát kisütjük. Paradicsomot eszünk hozzá vagy savanyú uborkát. Úgy is nagyon ízletes, ha csak sajtot teszünk a két kenyérszelet közé.

Ugye olcsón megúsztuk és gyorsan. Nos milyen volt?

Jó Étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!