Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. szeptember 29. 18:14 |

Harcsacsíkok gombás-zöldséges tésztaágyon

Miért ezt ajánljuk? Mert a magyar még mindig a világ egyik legkevesebb halat fogyasztó nemzete, pedig a halfogyasztás nagyon egészséges. Ezt már a magyarok is tudják, de mégsem eszik a halat…

A harcsa húsa rendkívül ízletes, ráadásul szinte szálkamentes, s mint a halak húsa általában, könnyen emészthető, tápláló. A harcsa zsírban relatíve gazdag: 10 deka harcsahúsban több mint 11 gramm zsiradék van. Ám a halak zsírszöveteiben lévő halolaj – szemben más állati zsiradékokkal – telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezek gátolják a vérrögképződést, csökkentik a vérzsír szintjét, szabályozzák a vérnyomást, így mérsékelhetik a koszorúér-megbetegedések veszélyét. Ismert, hogy a rendszeres halfogyasztók körében kisebb az infarktus előfordulási aránya.

Matos Lajos kardiológus a Dr.Info portálnak azt is elmondta, hogy a halban lévő olaj egyik zsírsavkomponenséről kiderült: a szervezetben erélyes gyulladáscsökkentő anyag keletkezik belőle, amely elsősorban azt a krónikus gyulladást mérsékli, ami valószínűleg az érelmeszesedés alapja. A halak húsa emellett vitamindús: a zsírban oldódók közül elsősorban A- és D-vitamint, a vízben oldódók közül pedig B1-, B2- és B12-vitamint tartalmaznak nagyobb mennyiségben, és ásványi anyagokban is bővelkednek, jelentős a vas-, szelén-, cink-, foszfor- és jódtartalmuk.

A halhús azonban nemcsak ezért, hanem magas víztartalma és a benne lévő teljes értékű fehérjének köszönhetően is egészséges – a harcsa húsának a víztartalma a 72 százalékot közelíti, proteintartalma pedig több mint 15 százalék –, mindezek miatt fogyókúrás étrendbe is kiválóan illik. A halak között zsírosnak számító harcsa esetében is 10 deka hús energiatartalma mindössze 163 kilokalória.

Hozzávalók: 1 darab főzőhagyma, 1 kisebb cukkíni, padlizsán hasábokra vágva, gomba cikkekre vágva, bébirépagolyók, 20 deka csíkokra vágott harcsa, só, őrölt bors, olívaolaj, 2 deci főzőtejszín, 25 deka rigate tészta.
Elkészítése: a szeletekre vágott hagymát olívaolajon megfonnyasztjuk, majd a hozzáadott szeletelt zöldségeket közepes lángon félpuhára pirítjuk, mellétesszük a fűszerezett harcsacsíkokat, és az egészet készre pároljuk. Az előre megfőzött rigate tésztát hozzáadjuk, tejszínnel és fehérborral dúsítjuk. Sóval, őrölt borssal, friss kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük, tálaláskor parmezánnal ízesítjük.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

körözött, olajbogyó, paprika, piros paprika, túró

Napsugaras körözött

Körözöttet mindenki kóstolt már, a háziasszonyok többsége készített is gyakran, de erre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás.

Tovább
darált hús, egytál étel, pulyka, rakott, tészta, zöldborsó, zöldség

Húsos, borsós rakott tészta

A rakott tészta azért jó találmány, mert szinte bármit képes befogadni, amit a hűtőben találunk, legyen az hús, zöldség, sajt.

Tovább
édesség, krém, málna, recept, szörp

Málnaszörpkrém – a mámor!

Édesapám egyik kedvence a málna! Ezt a receptet Neki ajánlom, és persze Nektek! Legyen ez egy jókedvű málnaünnep!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!