Facebook hozzászólás
1 191

Habos meggyes-mákos kocka

A meggy és a mák remek párosítás, olyan jól passzolnak egymáshoz, hogy szinte vétek a mák mellől elhagyni a meggyet. De miért is kellene elhagyni? Koronázzuk meg fehérje habbal, és máris kész a pompás desszert.

Habos mákos kocka, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg őrölt mák
20 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
20 dkg vaj
1 üveg meggybefőtt
4 tojás sárgája
2-2,5 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 citrom reszelt héja
1 késhegynyi őrölt fahéj

A tetejére:

4 tojásfehérje
6-8 dkg porcukor
fél citrom leve
egy üveg lekvár, lehet meggy, szeder, ribizli vagy barack
1-2 evőkanál rum

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük, majd mikor már jó levegős, jöhet a cukor, ezt követően pedig egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel alaposan kikeverjük. Elvegyítjük a mákot a liszttel és a szódabikarbónával, a citromhéjjal, és felváltva a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt. Belekeverjük a meggyet, óvatosan, hogy ne csináljunk belőle turmixot. Egy 30×25 cm-es tepsit kivajazunk, megszórjuk liszttel, ebbe öntjük a meggyes tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, megkenjük a rummal elkevert lekvárral, majd a porcukorral, citromlével keményre felvert fehérjehabot is rákenjük a tetejére. Néhány percre visszatesszük még a forró sütőbe, de vigyázzunk, ne barnuljon meg a hab. Ezután lekapcsoljuk a sütőt, és 15-20 percig hagyjuk száradni még a habot.

Rote Grütze
A Rote Grütze szó szerinti fordításban annyi tesz: piros kása. Ennél azért jóval több, a selymes vanília, és a bogyós gyümölcsből készült krém csodálatos harmóniájáról szól ez a desszert.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!