Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. július 01. 20:37 | László Márta

Szépséges Gyümölcsös desszertek

Szépséges desszertek piros gyümölcsökkel!  Az Epres túrótorta, a Málnás túrókrémkehely és a Piros gyümölcskocsonya-desszert vaníliafagyival receptje:                    

Epres túrótorta

Hozzávalók: 20 deka liszt, 20 deka porcukor, 10 deka étcsokoládé, 5 tojás, 7 deka vaj, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só. A krémhez: 25 deka túró, 25 deka friss eper, 10 deka porcukor, 3,5 deci tejszín, 0,5 deci rum, 1 citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott evőkanál zselatin. A díszítéshez: 20 deka eper, 1,5 deci tejszínhab.

Elkészítése: a tojássárgákat habosra keverjük a vajjal, a por- és vaníliás cukorral és a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet és a vízfürdő felett folyósra olvasztott csokoládét. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és finoman hozzákeverjük a masszához. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben, 180 Celsius-fokon készre sütjük. A kisült tortalapot kihűtjük, és három részre vágjuk. A túrót kikeverjük a por- és vaníliás cukorral, a rummal és a citromlével. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a kevés vízben, kis lángon feloldott, langyos zselatint, majd az egészet beleforgatjuk a túrókrémbe. A tortaformába visszahelyezzük az első tortakarikát, a krém felét rákenjük, megszórjuk eperdarabokkal. Rátesszük a másik tortakarikát, és a maradék krémet rásimítjuk. Erre is rakunk tetszés szerint eperdarabokat, végül ráhelyezzük az utolsó tortalapot. Bevonjuk tejszínhabbal, és tetejét eperszemekkel díszítjük.

Málnás túrókrémkehely

Hozzávalók: 50 deka tehéntúró, 50 deka friss málna, 2 deci tejszín, 15 deka porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 10 darab babapiskóta.

Elkészítése: a túrót áttörjük, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját, a megmosott és lecsepegtetett málnát (néhány szemet meghagyunk dísznek), végül lazán a felvert tojásfehérjét. A tejszínt kemény habbá verjük. Fagylaltkelyhek aljára babapiskótát tördelünk, majd ráhalmozzuk a málnás túrókrémet. Tetejüket tejszínhabbal és málnaszemekkel díszítjük. Lehűtve kínáljuk.

Piros gyümölcskocsonya-desszert vaníliafagyival

Hozzávalók: 30 deka piros ribizli, 10 deka fekete ribizli, 25 deka málna, 20 deka meggy, 15 deka porcukor, 0,5 deci piros ribizlilé, 5 deka étkezési keményítő, 1 deci tejszín, vaníliafagylalt.

Elkészítése: a gyümölcsöket megtisztítjuk, majd a málna, a fekete és a piros ribizli, valamint a kimagozott meggy felét egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a gyümölcslevet, és néhány percig folytonos keverés mellett összefőzzük. Ha kihűlt, szitán átpasszírozzuk, majd újra felforraljuk. Kevés lével elkevert étkezési keményítővel besűrítjük, és többször felfőzzük: a lének szép átlátszónak kell lenni. Óvatosan belekeverjük a maradék gyümölcsszemeket, felforraljuk, és lehűtjük. Kis tálkákba elosztjuk, tálaláskor a tetejüket keményre vert tejszínhabbal díszítjük, és
vaníliafagylalttal kínáljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/3. számában jelent meg.



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!