Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 28. 18:00 | Pammer Lívia

Gőzgombóc Jolán mama receptje alapján

Ha megkérdezi valaki, hogy mi volt gyerekkoromban a kedvenc ételem, ez jut legelőször az eszembe. Az étel alapja egy édes kelt tészta, ami gyakorlatilag a gőzben fő meg. Készítik töltve, vagy magában. Mikor Jolán mama készítette, mind a négy unokája körülötte lábatlankodott, és várták, mikor szedi ki az első gombócokat a fazékból.

Hozzávalók :
60 deka liszt
2 evőkanál cukor
2-2,5 dl tej
4 deka friss élesztő
1 citrom reszelt héja
5 deka teavaj
egy egész tojás

A vanília mártáshoz :
1 csomag vaníliás puding
egy vanília rúd kikapart belseje
1 liter tej
cukor

A szóráshoz darált mák vagy darált dió, mellé kínálva szilva vagy sárgabarack lekvár.

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztbe a felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot összeöntjük, majd sima, nem kemény és nem ragacsos tésztát dagasztunk. Meleg helyen kilisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Mikor a tésztánk kellőképpen megkelt, deszkára borítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Nekem ebből az adagból 9 darab gombócom lett. Ezeket a darabokat kézzel finoman gombóc formára igazítjuk, majd konyharuhával letakarjuk. Ekkor egy nagyobb méretű lábas aljába vizet öntünk, erre ráteszünk egy kinyitható zöldségpárolót, amit kenjünk át zsírral, hogy a gombócok ne ragadjanak le. Ha a víz elkezd forrni, 3 darab gombócot a párolóra teszünk, egyenlő távolságra egymástól, és fedővel lefedve 15 percig főzzük. Minden adag után pótoljuk újra a vizet, és kenjük át a párolót zsírral.

A vaníliás mártást így készítjük: én most vaníliapudingot főztem vanília rúddal, cukorral kissé
folyósabbra. De készülhet mellé vaníliasodó is, vagy csak simán lekvárral és dió vagy mákszórással is tálalhatjuk.

Lívia receptjeit itt találjátok.

Túrógombóc zabpehellyel, Kép: Kandikó Éva

Kép: Kandikó Éva

 

 

Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kerülniük kell a fehér lisztet, darát, de egy kis leleménnyel azok is lecserélhetők okos szénhidrátokra. Íme egy egészséges, finom recept gombócra hangolva. Receptért kattints a képre!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!