Facebook hozzászólás
713

Gombaleves

A gomba remek alapanyag, képes főszerepet játszani éppúgy, mint ahogy jó mellékszereplő is válhat belőle. Sütni, főzni, rántani, levesnek, húspótlónak, mindenhogyan jó.

Gombaleves, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:
2 dkg szárított vargánya
1 kis fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
3 szem krumpli
egy nagy csomag petrezselyemzöld
10 dkg csiperke

bors
kakukkfű
olaj

Elkészítés:
A szárított gombát forró vízbe áztatjuk, ha nagyobb darabok vannak a csomagolásban, még szárazon törjük ketté, én legalábbis jobban kedvelem a kisebb darabokat a levesben.
Amíg a gomba ázik, apróra vágjuk a vöröshagymát, kis kockákra a sárgarépát, szintén kis kockákra a krumplit, a csiperke fejeket pedig 4-5 darabba.
Három evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a répát, azt egy kevés ideig együtt puhítjuk a hagymával, majd beleöntjük az edénybe a szárított gombát áztatóvízzel együtt. Érdemes a gombákat kihalászni a vízből, és az áztatóvizet szűrőn át a levesbe adni, így elkerülhetjük, hogy homok kerüljön a gépezetbe, azaz a levesbe. Felforraljuk, hozzáadjuk a krumplit is, csendesen főzzük. Természetesen sózzuk, borsozzuk, belemorzsoljuk a kakukkfüvet. A főzés vége előtt nem sokkal a leveshez adjuk a csiperkét is, annak elég 4-5 perc. Legutoljára hozzáadjuk a petrezselymet, korrigálunk a fűszerezésen, ha szükségesnek érezzük, és már tálalhatunk is. Az egész nincs több szerintem 15 percnél, plusz az áztatási idő.
Friss kenyér, tejföl nyugodtan asztalra kerülhet a leves mellé kísérőnek.

Vargányás gnocchi, az ősz ajándéka
Az egyik legjobban sikerült receptem, mióta csak ténykedem a konyhában, és az bizony már nem mostanában kezdődött. Ősszel tele vannak a piacok szebbnél szebb erdei gombákkal, ezek ára sajnos elég borsos, a vargányáé is több ezer forint. Nem kell belőle túl sok, mert az íze igencsak intenzív, de arra nagyon figyeljünk oda vásárláskor, hogy garantáltan ne legyen bogár rágta, férges a gomba, amit veszünk, mert az nemcsak nagy bosszúság, de a pénztárcánkat érzékenyen érintő kár is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!