Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 29. 12:00 | Bartek Kata

Fűszeres kekszgolyók sütés nélkül

Minden ötlet, recept nagyon jól jön ünnep táján mindenkinek, aki szeret a konyhában sürgölődni, de azoknak különösen nagy szükségük van bevált receptekre, akik egészséges életmódot folytatva odafigyelnek az étkezésükre. Most egy sütés nélküli édességet mutatunk. Na ná, hogy hóemberes!

Hozzávalók 7 db hóemberhez
110 g keksz (nálam cukormentes Gullon zabkeksz)
100 g vaj
1 mokkáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék

Nekem nem volt szükséges több édesítésre, de ha szeretnél, tehetsz a tésztába édesítőt.

Mártáshoz és díszítéshez:

kb. 200 g fehércsokoládé (nálam cukormentes)
amennyiben szükséges, 1-2 evőkanálnyi olaj
egy kocka ét- vagy tejcsoki

A hóember orra nálam piros festékkel színezett fehércsoki, ami még korábbi alkalomról maradt, de lehet venni narancssárga csokit is. Az ugyan nem cukormentes, de szerintem ennyi belefér még egy diétába is.

Szárított sárgarépa, vagy normál sárgarépa darabkával is helyettesíthető. Annyira kicsi kell belőle, hogy nem viszi el az ízét. Korábban volt, hogy sárgarépával díszítettem ilyen édességet.

Elkészítése:

A kekszet ledarálom, hozzákeverem a fűszerkeveréket, és összegyúrom a puha vajjal. 7 db egyforma golyót formázok belőle, majd hűtőbe teszem pihenni kb. 15 percre.

Vízgőz felett elkezdem felolvasztani a csokit. Mivel ez egy kis mennyiség, azért hogy ne terüljön szét, porcelán müzlis tálkába teszem, vagy választhatsz egy szélesebb szájú bögrét is.

A tálka alja ne érjen bele a forró vízbe, csak a gőz érje. Kevergetés mellett kb. 10 perc alatt szépen felolvad. Most jöhet a mártás, használhatsz mártóvillát (bonbon készítő eszköz), vagy normál villát. Ha kicsit hígítanál a csokin, hogy szebben folyjon, akkor egy kevés szobahőmérsékletű olajat lehet bele önteni.

Fontos, hogy a golyókba nem szúrom bele a villát, mert széteshet, csak belepottyantom a csokiba, aztán kihalászom.

A hóember talpa úgy készül, hogy egy kanállal sütőpapírra (a sütőpapír azért jó, mert dermedés után könnyen eltávolítható lesz) körkörös mozdulattal teszek egy kis csokit, majd erre jöhet a mártott golyó. A fél diót pedig még ilyenkor odanyomom, amikor a csoki még nem szilárdult meg.

Amikor minden hóembert csokival kimártottam, visszateszem a hűtőbe dermedni, közben megolvasztom az arcához használt csokikat, majd a megszilárdult golyókra arcot rajzolok.

Narancsos zabkeksz, Kép: receptguru.cafeblog.hu

Kép: receptguru.cafeblog.hu

 

 

Ha szeretnél cukor nélküli életet élni, és használod a lassan felszívódó szénhidrátokat az étrendedben, ez a keksz igazi Jolly Jokerré válhat a repertoárodban. Kattints a fotóra a receptért!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább
kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!