Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. június 04. 19:00 | László Márta

Fácánlevesem a vasárnapi családi asztalra – fickósítóval!

Elárulok egy nagy titkot! Most ünnepeltük a szüleim 65. házassági évfordulóját. A szűk családi díszebédet boldogan vállaltam! Ez a leves erre az alkalomra készült! Mindkettő feledhetetlen volt! A friss zöldségeket pedig kedvenc biozöldségesem szállította. Sok az ízletes hozzávaló, de korántsem bonyolult!     

Fácánleves fürjtojással, díszes abroszon, Kép: László Márta

Kép: László Márta

Hozzávalók hat éhes szájhoz:

  • 1 egész fácán
  • 2 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz fürjtojás (15 db)
  • 6 db sárgarépa (4 a levesbe, 2 a betéthez)
  • 1 csokor petrezselyem, fél csokor apróra vágva a tálaláshoz
  • 1 csokor zellerzöld
  • 2 db fehérrépa
  • 2 karalábé (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
  • 2 kisebb zeller (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
  • 2 kisebb karalábé (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
  • 1 db smaragdzöld csípős paprika
  • legalább 14 db fekete bors
  • 3 db szegfűbors
  • 4 db szegfűszeg
  • 3 babérlevél
  • 1 kk egész köménymag
  • 1,5 kk kurkuma
  • 4 borókabogyó
  • 3 tk kakukkfű
  • 1 ek friss gyömbér kockára vágva
  • só, bors – ízlés szerint
Fácánleves fürjtojással a családi levesestálban, Kép: László Márta

Fácánleves fürjtojással a családi levesestálban, Kép: László Márta

Elkészítés:

Darabold fel a gondosan megtisztított madarat. Tedd egy 5 literes fazékba. Add hozzá a nagyobb kockára vágott zöldségeket, a főszereket, adj hozzá kb. 4 liter hideg vizet, és szép lassan kezd főzni. Közben majd felhabzik, de ne törődj vele! A fácánt lassan, gyöngyözve úgy három órát kell főzni, addigra a leves is kitisztul!
Amíg csendesen bugyog a leves, főzd meg a fürjtojásokat. A forrástól számított 3 perc alatt kész. Gyorsan tedd hideg víz alá, váltsd is rajta a hideg vizet, majd várjon a sorsára! Úgy a főzés utolsó órájában végy ki egy kisebb lábasba úgy egy liter levest. Tedd bele a csíkokra vágott karalábét, zellert, zöldséget. Főzd úgy 10 percig, hogy roppanós maradjon, mert így nemcsak finomabb, hanem több vitamin is marad benne! Szedd ki a zöldségeket, a levet pedig öntsd vissza a levesbe.
Három óra elteltével – ha megpuhult a fácánunk – a húst szedd ki, csontjáról szedd le, vágd csíkokra vágjuk. Vedd elő az ünnepi családi levesestálat, egy jénait, vagy csak egyszerűen egy másik fazekat. Az aljára tedd a húst, rá a vékony csíkokra vágott, rövid ideig főzött zöldségeket, a fürjtojásokat, majd szép lassan szűrd rá a levest. Szórd meg az apróra vágott petrezselyemmel, és tálald! Jó étvágyat!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább
kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!