Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. október 01. 12:00 | Kandikó Éva

Éva pogácsája, te is imádni fogod

A cím némileg túlzás, hisz ez egy klasszikusnak számító pogácsa recept, attól az enyém, hogy megpróbáltam valamivel egészségesebbé tenni, mintha tisztán fehér lisztből készült volna. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.

Teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsa, Kép: Kandikó Éva

Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:
30 dkg fehér liszt
30 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy zabpehely liszt)
1 púpozott teáskanál búzasikér* (elhagyható, ha nincs otthon)
30 dkg túró
10 dkg vaj
15 dkg kókuszzsír
1,5 evőkanál só
1 nagy tojás
1 dl tejföl
1 dl langyos tej
1 csipet cukor
3 dkg élesztő
egy csipet cukor
reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:
A langyos tejbe teszünk egy csipet cukrot, beletördeljük az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A tejfölt, tojást, túrót és a megolvasztott, de már nem meleg zsiradékot összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sikért, a sót, végül az élesztős tejet. ÖSszegyúrjuk a tésztát, majd letakarva 25 percig kelesztjük langyos helyen. Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra, majd a hajtogatás szabályai szerint az alsó harmadát középre hajtjuk, a felső harmadát ráhajtjuk, végül balról jobbra összecsukjuk, mint egy könyvet. Elfordítjuk 90 fokkal, és megismételjük a folyamatot, és megtesszük ezt harmadszor is. Pihentetni két hajtogatás között nem szükséges a tésztát. Az utolsó hajtogatás után két ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát. A tésztába kerülő tojásból tartalékolunk egy kevés sárgását, öntünk hozzá egy kevés tejet, ezzel lekenjük a tészta tetejét, megszórjuk gazdagon reszelt sajttal, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a korongokat. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje is, az alja is szép piros nem lesz

*a búzasikér azért jó, mert a teljes kiőrlésű tészta kevéssé kel, mint a fehér lisztes, ezt támogatjuk meg a sikérrel. Ha nincs otthon, ne csüggedjünk, enélkül is jó lesz a pogácsánk.

Juhtúrós pogácsa, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

 

 

Ha ezt a juhtúrós változatot is megsütnéd – megsúgom, isteni! -, ne habozz a képre kattintani és nekiállni!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

burgonya, leves, ősz, spenót

Egyszerű spenótleves

A spenótot sokoldalúan használhatjuk a konyhában, leves, rétes, pite, főzelék, lasagne készülhet belőle.

Tovább
bab, kesudió, ősz, ragu, spenót

Kesudiós, spenótos babragu

Igazán különleges és ínyenc étel ez a babragu, amivel az egész családot elkápráztathatjuk. Tán még a gyerek is megeszi...

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!