Facebook hozzászólás
555

Erre a tortára ugranak a gyerekek! Marcipános Thomas

A gyerekek megőrülnek a mesefigura formájú tortákért, de ezek elkészítése nem könnyű feladat. Egy őszinte Thomas-torta story hű olvasónktól, aki belefogott és megsütötte a gyerekeknek a kis gőzmozdony formájú süteményt.

Első menet
Először is sütöttem 16 tojásból két piskótát. Egyet egy kisebb ikeás tepsivel, amibe jó sok tésztát tettem, jó magas lett, a másikat egy nagyobb, amolyan „gyári” tepsivel, amit a sütőhöz adnak.

Hozzávalók
16 tojás
16 kanál porcukor
16 kanál liszt
2 sütőpor

A tojásokat kettéválasztottam, a sárgákhoz hozzákanalaztam a 16 kanál cukrot, és habosra kavartam. Ebbe belekevertem a sütőport – én ilyenkor szoktam, mert így a fehérjehab összetörése nélkül  jól el lehet keverni.
Felvertem a fehérjét, és a sárgájához kevertem két menetben. Sárgás cukorkeverék + fél fehérjehab + 10 kanál liszt. Óvatosan összeforgatom, majd a maradék fél hab és 6 kanál liszt.
Először a kisebb tepsit töltöttem 2/3-ig, megsütöttem. Ez alatt beletöltöttem a nagy tepsibe a maradékot, majd azt is megsütöttem.

Eddig jól sikerült minden. A kihűlt piskótákat összeformáztam (hú, milyen jó) a kép szerint.
A kisebbik tepsiben sült piskóta széléből levágtam egy-egy 5 centis csíkot, majd kettévágtam a vastagságát.
A nagyobb piskótából levágtam egy piskótatekercsre valót, ami a Thomas eleje lesz. Majd egy-egy szelet tekercset oldalra.
Végül a megmaradt piskótát 4 darabra vágtam, ez lesz a gépház a piskótatekercs mögött.

Második menet
A krém elkészítése.

Hozzávalók
35 deka vaj
2 nagyobb csokinyúl a fagyasztóból vagy egy nagy tábla étcsoki
2 csokis főzős puding
8 deci tej
4-5 kanál porcukor

Megfőztem a két csokipudingot 8 deci tejjel az egy liter helyett, hogy kicsit sűrűbb legyen. Hagyjuk kihűlni (erkély, terasz, ablakpárkány)!
Eközben a vajat felkockázzuk, porcukorral habosra kavarjuk. Ha étcsokit használunk, akkor több cukorral, ha csokinyúl/mikulás/tojás- stb. maradékot, akkor kevesebbet. Ha hideg a vaj, akkor egy kanál LANGYOS pudingot is tehetünk bele. Fontos, hogy ne legyen forró.  A csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a HIDEG pudinghoz kavarjuk.
Ekkor van egy csokis keverékünk és egy vajas cukros keverékünk. A vajashoz kavarjuk kanalanként a csokist. Egy nagy habos, csokis krémünk lett! Jó sok.

Harmadik menet
A marcipánszínezés.

Hozzávalók
60 deka marcipán
kék, piros, fekete és sárga színezék

Vegyünk színezetlen marcipánkenyet! Ezeket ételfestékkel megszíneztem, átgyúrtam. Fekete festék nem volt, jó sok kékkel és pirossal sötétlila lesz…. és sárgát sem találtam, tehát maradt a natúr, vajszínű marcipán. A marcipán megszínezve már kicsit hangulatromboló volt, mert nem olyan színek lettek, mint Thomaséi, de itt még mindig úgy voltam vele, hogy ez még elmegy.

Negyedig menet
Az egyik recept szerint, amit a neten találtam, itt csak annyi áll: vonjuk be marcipánnal, majd díszítsük. Hát persze…

Marcipán nyújtása ahogy én gondolom: pici porcukor és nyújtófa, leheletvékonyra kinyújtjuk, rálibbentjük a tökéletes tortára.
Marcipán nyújtása, ahogy a marcipán gondolja: ragad, tapad, nyúlik, szakad – semmi légiesség, semmi habkönnyűség.
Marcipán nyújtása, ahogy a férjem gondolja: ZSÍRPAPÍR (sütőpapír), én sírtam a konyhában, ő hozta a mentőötletet… és jelentem, teljes és totális siker.

De eddigre már félig rajta volta Thomason a kabát, tehát már csak a maradék részek lettek könnyebben bevonhatók. Kiküzdöttem. Díszítőelemeknél nurofenes kinyomóval vékony dekorcsíkot nyomtam, és nagyon örültem. Na, nem a csodálatos eredménynek, sokkal inkább annak, hogy végre vége lett, és mosogathatok.

Forrás: babbago.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!