Facebook hozzászólás
1 163

Diós kenyér

Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom – és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.

Diós kenyér, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
50 dkg liszt BL-55
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5  dkg olvasztott vaj
2 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
5 dl langyos víz
egy jó marék durvára darált dió

 

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, és amikor már jó habos, a liszthez öntjük, hozzáadjuk a vajat, a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. A maradék vizet apránként adagoljuk a tésztához, amit nagyon alaposan kidagasztunk. Menet közben adjuk bele a diót is. Akkor jó a tésztánk, ha  elválik az edény falától, és kis buborékokat találunk a felületén. Letakarva egy órát hagyjuk kelni. Ha a duplájára nőtt, kíméletesen  átgyúrjuk, megformázzuk, beletesszük a sütőformába – vagy eligazítjuk a sütőlapon -,  és hagyjuk  újra megkelni. Nagyjából 30 perc kell neki. Végül 220 fokos sütőben 35 percig sütjük. Kopogtassuk meg az alját, ha kongó hangot ad, elkészült a kenyerünk.

Mediterrán kukoricakenyér
A változatosság gyönyörködtet, érdemes tehát megismerkednünk és megbarátkoznunk másféle kenyerekkel, mint amiket ismerünk. Ez a verzió kukorica- és búzaliszt keverékéből készül, és még tojást is teszünk bele. Érdekes, nemde?


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!