Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 18. 12:00 | Kandikó Éva

Diós kenyér

Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom – és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.

Diós kenyér, Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
50 dkg liszt BL-55
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5  dkg olvasztott vaj
2 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
5 dl langyos víz
egy jó marék durvára darált dió

 

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk, és amikor már jó habos, a liszthez öntjük, hozzáadjuk a vajat, a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. A maradék vizet apránként adagoljuk a tésztához, amit nagyon alaposan kidagasztunk. Menet közben adjuk bele a diót is. Akkor jó a tésztánk, ha  elválik az edény falától, és kis buborékokat találunk a felületén. Letakarva egy órát hagyjuk kelni. Ha a duplájára nőtt, kíméletesen  átgyúrjuk, megformázzuk, beletesszük a sütőformába – vagy eligazítjuk a sütőlapon -,  és hagyjuk  újra megkelni. Nagyjából 30 perc kell neki. Végül 220 fokos sütőben 35 percig sütjük. Kopogtassuk meg az alját, ha kongó hangot ad, elkészült a kenyerünk.

Mediterrán kukoricakenyér
A változatosság gyönyörködtet, érdemes tehát megismerkednünk és megbarátkoznunk másféle kenyerekkel, mint amiket ismerünk. Ez a verzió kukorica- és búzaliszt keverékéből készül, és még tojást is teszünk bele. Érdekes, nemde?


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

lecsó, mediterrán, mozzarella, padlizsán, paprika, paradicsom, szicíliai

Szicíliai lecsó mozzarellával

A lecsó nemzetközi étel. A világ szinte minden táján készítik, persze az összetevők némileg változnak, de a gyökerek azonosak.

Tovább
joghurt, munkahelyi ebéd, pita, tojás, torok

Török tojásos lepény

Akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, hogy még ott is igazi keleti kényeztetésben legyen részünk.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!