Facebook hozzászólás
313

Dán briós diós mogyorókrémmel töltve

Nem egy tíz perc alatt összedobható sütemény receptje ez, de különleges a végeredmény, ez bizonyos. Kicsit muffin, kicsit briós, kicsit krémes töltött süti, a tészta felcsíkozása meg olyasmi, mint mikor csörögefánkot készítünk. Egy ráérősebb hétvégén megéri kipróbálni.

Dán briós diós mogyorókrémmel töltve, Kép: Fodor Emese
Kép: Fodor Emese

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
2 darab tojás sárgája
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dl tej
csipet só
10 dkg darált dió
mogyorókrém, amennyit felvesz
1 darab tojás
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni, majd a vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, hozzátesszük a langyosra felmelegített vajat, és jó alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléknek valót. A darált dióhoz annyi mogyorókrémet keverünk, hogy jó kenhető masszát kapjunk, lisztezett deszkára kitesszük, hosszú csíkra kisodorjuk, majd 16 egyenlő részre vágjuk. A megkelt tésztát dolgozófelületre borítjuk, átgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk. Én konyha mérlegen megmértem hogy egyformák legyenek, 65 grammos volt mindegyik darab.Ezeket kicsit ellapítunk, majd a közepébe teszünk 1-1 darabot a diós töltelékből. Becsomagoljuk, és gombóccá formáljuk.

Miután az összes tésztadarabot becsomagoltuk, egyenként ovális alakúra nyújtjuk. Pizza vágóval 5 hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.A végeit megfogjuk és ellentétes irányba csavarjuk, hogy spirál jellegű rudacskát kapjunk. Csiga alakba felcsavarjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük. Letakarva hagyjuk kelni, majd felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.Tetejét porcukorral megszórjuk.

Kukoricás muffin – meglepő és finom!
A muffin nem olyan rég hódított teret kis hazánkban, és viszonylag kevesen készítik sósan. Pedig a sós változat is kitűnő, rendhagyó és remek körete lehet akár húsoknak is, de simán el tudom képzelni tepsiben sütve, felkockázva is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!