Facebook hozzászólás
454

Cukormentes szaloncukor recept

A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Hogy a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek se kelljen lemondaniuk erről a finomságról, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy cukormentes szaloncukor recepttel kedveskedett.

Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredj el, hiszen otthon is elkészíthető ez az ízletes édesség – csak megfelelő alapanyagok kérdése az egész. Az első és legfontosabb a cukrot helyettesítése cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynél nem kell hashajtó hatásra számítani, és szénhidrát tartalmat sem kell számolni rá. A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válassz, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíted a szervezet egészséges működését. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használj hozzá kókuszzsírt, amely telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul. (Hiszen fő különlegessége, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, majd ha újra lehűtjük, akkor ismét szilárddá válik.)- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Kép:Bonbonetti

Hozzávalók:

– 25 dkg dió
– 8 dkg kókuszzsír
– 15 dkg eritrit
– 2 tk rum
– fél dl víz
– 100 g cukormentes étcsokoládé

Elkészítés:

Egy lábasban melegítsd fel a vizet, add hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítsd, amíg fel nem olvad. Ezután mehet hozzá az eritrit, és kevergesd, amíg egynemű masszát nem kapsz. Vedd le a tűzről és add hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd ha kihűlt a massza, formázz belőle szaloncukrokat. Végül vízgőz felett olvaszd meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverd el benne a maradék csokoládét. 2 villa segítségével mártogasd a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezd sütőpapíros tálcára. Miután a csokoládé megdermedt, ha szeretnéd, be is csomagolhatod.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Ha nem a cukormentes, hanem a klasszikus változtatnak állnál neki otthon, ahhoz itt ajánlunk receptet!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!