Facebook hozzászólás
606

Csokis-diós őrület

Ez egy varázslatosan finom süti, nem olcsó, és még ráadásul hízlaló is. Ellenállni viszont nem lehet! Ez a recept is keresztlányom legújabb alkotása. Keresztapjának készítette szülinapi ajándékként. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: teljes volt a siker! Ezt a receptet is tedd el karácsonyra!

Hozzávalók:

Kb. 5x5x5 cm-es csokis diós kocka a tetején egy fél dióval, Kép: László Márta
Kép: László Márta
  • 20 dkg étcsoki
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg zabliszt
  • 20 dkg nádcukor
  • fél-fél kk őrölt szegfűszeg és fahéj
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 20 dkg barack, vagy más, savanykás típusú lekvár
  • 10 dkg tortabevonó étcsoki
  • 1 ek olaj
  • 35 db szép, felezett dió

Elkészítés:

Tördeld az étcsokit egy edénybe, és meleg víz felett olvaszd fel, majd hagyd langyossá hűlni. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A dió egyik felét daráld le, a másikat vágd durvára, majd keverd össze a liszttel és a fűszerekkel. A vajjal megkensz egy közepes méretű tepsit, majd sütőpapírral kibéleled. Válaszd ketté a tojásokat. Verd keménnyé egy csipet sóval a fehérjéjét. Verd habosra a vajat a cukorral,egyenként add hozzá a tojások sárgáját, majd a langyos csokit. Ezután jön a lukas közepű fakanál. A tojáshab egyharmadát a masszához adjuk, majd a lisztes-diós keverékkel felváltva, azt mindig a hab tetejére szórva kíméletesen, de jól keverd össze. A masszát beleöntöd a tepsibe, elegyengeted úgy, hogy a közepe kicsit lejjebb legyen, a szélek pedig picit magasabban. 25-30 perc alatt készre sütöd. Forrald fel a lekvárt, törd át egy szűrőlapáton, majd kend a sütire. Hagyd kihűlni. Akár másnap is folytathatod! Hidegen papírostól emeld ki a sütit mondjuk egy deszkára. Ugyancsak meleg víz felett olvaszd ki a tortabevonós csokit, és add hozzá az olajat. Ezzel vond be az egész sütit. Egy krémlapáttal vagy késsel jelölj be kb. 5×5 cm-es négyzeteket. Ezek közepébe nyomj egy-egy felezett diót, majd ismét várd meg, amíg kihűl. Forró vízbe mártogatott késsel csinos kockákra vágod. Zárt dobozban állítólag két hétig is eláll, de erre a mi családunkban még nem volt példa. „Elpárolgott…”

Szerintem ez is olyan recept, ami a karácsonyi ünnepek alatt is sikert arathat! Előre elkészítheted, és ha tényleg úgy el tudod dugni, hogy senki nem találja meg, tuti sikert arathatsz!

Az ősz másik nagy slágere a gesztenye! Itt egy muffin-receptünk, próbáld ki!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!