Facebook hozzászólás
7 045

Csőben sült zöldségek

Remek köret ez a csőben sült besameles zöldségtál, ami egytálételnek is kiváló persze, ha úgy döntünk, hogy valami egyszerűbb ebédet vagy vacsorát tálalunk. Mivel nagy kedvenc a kelbimbó és a brokkoli, az étel gerincét is ez képezi, de természetesen minden jó bele, használjuk bátran azokat a zöldségeket, amiket otthon találunk. Diétásnak sajnos nem mondható, mert a besamel mártás elég ütős, ami a kalóriákat illeti, ezért olyanoknak ajánlom, akik nem kénytelenek határok közé szorítani napi fogyasztásukat.

Kép: pixabay
Csőben sült zöldségek, Kép: pixabay

Hozzávalók:

1/2 kg kelbimbó
3-4 virágnyi brokkoli
1 kisebb zellergumó
1 sárgarépa
1 cukkini
3 evőkanál liszt
6 dl tej
5 dkg vaj
reszelt sajt ízlés szerint
só, bors, szerecsendió, fokhagyma
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítottam, a kelbimbót és a brokkolit néhány percig főztem, majd jeges vízben lehűtöttem. A nagyobb kelbimbókat félbe vágtam. A répát, zellert és cukkinit legyalultam.

A vajat felforrósítottam, rászórtam a lisztet, elkevertem, megvártam, míg elkezd habzani. Ekkor ráöntöttem a hideg tejet, felforraltam a mártást, és jó pár percig kevergetve kiforralom. Ízesítem sóval, borssal, fokhagymával, végül a reszelt sajtot is beleszórom. Ebbe a mártásba keverem bele a zöldségeket. Áttelepítem őket egy tűzálló tálba, és 180 fokon addig sütöm, amíg a kelbimbó meg nem puhul. Addigra a többi zöldség is biztosan puha.

Kelbimbós krumplileves gyulai kolbásszal
A burgonya igencsak kedvelt alapanyaga a magyar gasztronómiának, bár nem nevezhetjük ősi magyar éteknek. Mindenesetre a 18–19. század fordulójától már nagyon is elterjedt volt hazánkban, s a kifinomultabb konyhákban éppúgy népszerűvé vált, mint a nép körében. Ki vonná kétségbe, hogy a paprikás krumpli igazán a miénk? Vagy például itt a krumplileves, amelynek egyik változatát tesszük most közzé.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!