Facebook hozzászólás
632

Coxinha (brazil csirkés krokett) kétféle mártogatóssal

A coxinha a brazilok egyik nagyon kedvelt eledele, és ezen egyáltalán nem csodálkozunk. Neve szó szerinti fordításban „kis combot” jelent, ami nyilvánvalóan az étel csirkecombhoz való hasonlatosságára utal. A recept olyan izgalmas és egyszerű, hogy még ma kipróbáljuk!

Brazil csirkés krokett, Kép: Hajós Ágnes
Kép: Hajós Ágnes

Hozzávalók 4 főre:
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
25 dkg főtt vagy sült csirkehús cafatokra tépkedve
1 tk só, frissen őrölt bors, fél tk cayenne bors, 1 tk (füstölt) pirospaprika
10 dkg sajtkrém
fél csokor petrezselyem
1 közepes szál újhagyma zöldje
1 ek vaj
0,5 dl alaplé
0,5 l tej
2 csésze (2,5 dl-es) liszt
1 tk só
tojás, zsemlemorzsa és bő olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az olívaolajat felhevítjük egy lábasban, rádobjuk a felkockázott hagymát, megpirítjuk. Az utolsó pillanatban belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, mehet hozzá a csirkehús, só, bors, cayenne bors, pirospaprika. Összekeverjük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sajtkrémet és a zöldeket apróra vágva. Kanállal összekeverjük, kihűtjük.
Ugyanebbe a lábasba tesszük a vajat, felöntjük az alaplével és a tejjel. Felforraljuk, egy fakanállal felkapirgáljuk a letapadt húsdarabkákat. Takarékra vesszük a lángot, megsózzuk, beleszórjuk a lisztet, a kanállal alaposan összeforgatjuk, míg nagyjából összeáll. Deszkára borítjuk, langyosra hűtjük, alaposan átgyúrjuk, majd teljesen kihűtjük. Gyurma állagot kell, hogy kapjunk. Golflabdányi darabokat tépünk belőle, kissé nedves tenyerünkben 8-10 cm átmérőjű körré lapogatjuk. A közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk. Felhajtogatjuk a szélét, kúp alakúra formázzuk.
Felvert tojásba, zsemlemorzsába, majd megint tojásba és morzsába forgatjuk, bő, forró olajban szűrőkanállal mindig forgatva pár perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük.
A mártogatósokkal kínáljuk.

A fokhagymás majonézhez:
2 nagy gerezd fokhagyma
2 tojás sárgája
2,8 dl olaj
1 tk só
2 tk mustár
1 lime leve

A fokhagymát egy mozsárban pépesre zúzzuk, áttesszük egy tálba, keverni kezdjük a sóval és a mustárral. Mikor elkezd fehéredni, cseppenként, majd egyre nagyobb adagokban hozzákeverjük az olajat. A végén a majonézhez keverjük a lime levét is. Fogyasztásig behűtjük.

A salsához:
1-1 zöld, fehér és kápia paprika
3 nagy paradicsom
1 kisebb hagyma
0,5 dl fehérborecet
2 ek olívaolaj
1 csipet só
A hagymát apróra, a paprikákat és a paradicsomokat kisebb kockákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval, fogyasztásig behűtjük.

Sajtos burgonyagombóc, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

 

 

Ez is egy isteni gombóc, bár ebben burgonya és sajt van. Érdekel a receptje? Kattints ide!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!