Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 26. 12:00 | Pammer Lívia

Cigánykáposzta bodaggal

Kezdünk bedurvulni, jönnek a tartalmas, laktató, téli ételek, pedig még nincs is igazán hideg. Ha most még nem is készíted el, milyen jól fog jönni a recept egy hónap múlva!

Hozzávalók :
5 darab libacomb
6 darab kacsacomb
8 vastag szelet tarja
kolozsvári szalonna
vöröshagyma
fokhagyma

bors
2 kiló savanyúkáposzta
10 deka rizs
két evőkanál kacsazsír
liszt
őrölt pirospaprika
egy kisebb paprika
egy kisebb paradicsom

Elkészítés:

A húsokat alaposan átmostam, és az izületnél a combokat kettévágtam. A tarját vastagabb szeletekre vágtam. Sóztam, majd állni hagytam őket. A savanyúkáposztát átmostam mert eléggé savanyúnak találtam. A kolozsvári szalonnát szeletekre vágtam.A cserépedény aljába terítettem egy sor káposztát reszeltem rá a friss vöröshagymából , erre ráhelyeztem egy sor húst vegyesen, meghintettem őrölt borssal közé tettem 4-5 gerezd pucolt fokhagymagerezdet és a szalonnaszeleteket. Ezután újra savanyúkáposzta réteg, reszelt vöröshagyma , húsok , fokhagyma és szalonna réteg következett egészen addig míg az alapanyagok el nem fogytak. A friss paprikát és paradicsomot is beletettem középtájra. Felöntöttem vízzel és kemencében kb másfél-két órán keresztül főztem . Ezután kivettem, majd egy világos rántást
készítettem és a forró ételhez kevertem. Ekkor szórtam bele a 10 deka rizst és tettem vissza egyet rottyanni kb 10-15 percre.

Körete a bodag vagy cigánykenyér lett.

Hozzávalók: 1 kg fehér kenyérliszt, 4 deka élesztő, egy késhegynyi szódabikarbóna,só, langyos víz ,
egy evőkanál kacsazsír
A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, egy mélyedést képeztem, majd ebbe belemorzsoltam az élesztőt, öntöttem rá egy kevés langyos vizet, majd 10 percre letakartam. Ezután hozzáadtam két csapott evőkanálnyi sót, a késhegynyi szódabikarbónát, a zsírt és annyi langyos vizet, hogy kellemes tapintású, nem ragacsos tésztát tudjak belőle dagasztani. Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztettem. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítottam és 10 darabra vágtam. Kis cipócskákat formáztam, amiket kissé ellapogattam. Gázsütő tepsi aljára 4 darabot fektettem, és 190 fokon alsó-felső sütéssel megsütöttem. Legjobb sparhelten vagy öntöttvason kisütni, de ezek hiányában a gázsütő tepsi megfordítva is megfelelő.
Szép aranyszínűre sültek. Kanál helyett is használható, és a maradék lé kitunkolására is kiváló eszköz.
A hús olyan omlósra főtt, hogy szinte leolvadt a csontról, a káposzta pedig olyan vaskos, ízes szaftot kapott, hogy csuda. Elkészíthető tyúkból vagy kakasból is, de bevallom, nekem ez a kétféle szárnyas hús és a tarja verhetetlen kombinációt alkotott. Lívia többi izgalmas receptjét itt találjátok.

 

Kacsacomb grillezett sárgarépával, spenótos rizzsel, Kép: Csánk Györgyi

Kép: Csánk Györgyi

 

 

Imádjuk a kacsacombot, omlós, puha, szaftos hús, bármikor szívesen megennénk! Variálható jópofa, szokatlan köretekkel. Receptért kattints a képre!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!