Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. február 15. 20:47 | PP-Eletforma

Böjti receptek a “jóllakás” tilalmi idejére!

Lassan eljő a 40 napos böjt időszaka, a testi lelki megtisztulásé, a mértékletesség és az akaraterő nagy próbája. Segítünk néhány recepttel, hogy túlélje!

A hagyományok szerint böjt alatt napi háromszori étkezés engedélyezett, de jóllakni csak egyszer szabad. Péntekenként tilos húst fogyasztani, ezen felül illik valami személyre szabott fogadalmat is tenni, ami valódi lemondással jár. A gyerekek és a betegek azonban felmentést kaptak a böjt megtartásától.

A böjtben jellegzetes ételeket ettek, például ciberelevest. Alapanyaga lehetett korpa, vagy aszalt gyümölcs. A korpán erjesztett, leszűrt savanyú lébe kukoricát, kölest, vagy hajdinakását főztek. Ezt liszttel és tejföllel behabarták. Ezen kívül rendszerint halat, növényi ételeket, kenyeret ettek.
A tavaszi méregtelenítés ráfér mindenkire, mi a következő ételekkel segítünk a tisztulásban:

Böjti burgonyaleves

Hozzávalók (2-3 főre):12 dkg burgonya (kettő közepes), 1 darab sárgarépa, fél fehérrépa, negyed zellergumó, snidling, fél teáskanál majoránna, 1 kiskanál köménymag, petrezselyemzöld, 1 zöldségleves kocka, fél liter víz

Elkészítés: A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a leveskockát.
Apróra feldaraboljuk a zöldségeket, és a zöldségleves-lében megfőzzük (10-20 perc alatt) a fűszerekkel együtt.
A kész levest leszűrjük, a zöldségeket szűrőn átpasszírozzuk, vagy leturmixoljuk.
A lét és a pépet összekeverjük, petrezselyem-zölddel ízesítjük.
Elkészítési idő: 35 perc
Kalóriatartalom: 125 kcal

Cibere leves (4 főre)

Hozzávalók: 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tej, fél citrom, liszt.

Elkészítés: tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, adj hozzá 4-5 gerezd apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát, forrald fel, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel habard be. Fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd – gyenge tűzön – melegítsd át.

Tipp: Tálald pirított kenyérkockákkal!

Dödölle vagy krumpli gánica

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 0,5 kg búzaliszt, 4 kanál zsír,1 fej hagyma, pirospaprika, 0,25 l tejföl.

Elkészítése: A meghámozott krumplit egy kétliteres fazékban föltesszük főni. Amikor megfőtt, a vizében apróra törjük. Állandó kevergetés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen. Sült paprikás  hagymát teszünk rá, majd a tányérban tejföllel megöntözzük.

Paprikás lepény

Hozzávalók:  50 dkg liszt, 2-2 kiskanál só, pirospaprika, kb. 0, 5 liter víz, 1 dl olaj, 2 dl tejföl.

Elkészítés: A lisztet, sót, pirospaprikát keverd össze, öntsd fel kb. 0, 5 liternyi langyos vízzel és add hozzá az olajat, majd a tejfölt. Alaposan gyúrd át és fél óráig pihentesd. Belisztezett deszkán gyúrd rúd alakúra és késsel vágj belőle szeleteket, ezeket lapítsd ki cipó formára. Pihentesd a tepsiben, tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süsd készre.

Hamis velőpástétom

Elkészítés: 15 dkg élesztőt 2 és fél deci vízzel simára elkeverünk, és teszünk bele 5 deka zsemlemorzsát, sóval, borssal ízesítjük. (5 dk zsírban) ezt 4 percig főzzük. 5 dk zsírban megpirítunk egy fej vöröshagymát rózsaszínre, belekeverjük, és 2 egész tojást is, újra 4 percig főzzük. Ha kész, kiborítjuk.

Legyen hát a böjt mértékletesség ételben, italban, kényelemben, tévénézésben, a testi szerelemben, a zenehallgatásban, cigarettában (nagyböjtben könnyebb a leszokás, mert a vallásos embert ilyenkor a pszichés hatások is segítik!) Egy hónap múlva tapasztalni fogjuk, hogy egészségesebbek vagyunk, több időnk van, elmúlt a tavaszi fáradtság, s ha még virrasztással is böjtölünk, múlóban van a depressziónk is. Ha erőt veszünk szeretetlenségünkön, közönyünkön, gúnyolódó vagy pletykálkodó hajlamunkon, még jobb emberek is leszünk.

A böjt a mi javunkat szolgálja! A nagyböjt ezen kívül ráhangolódást is jelent legnagyobb ünnepünkre, a húsvétra!

Csak kitartás…!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

burgonya, francia, krumpli, rakott

Francia rakott burgonya

A rakott krumpli finom, a rakott krumplit mindenki szereti. De miért ne variálnánk meg időnként a megszokott receptet?

Tovább
egyszerű, kakaó, márványos, sütemény

Márványos kalács

Persze nem igazi kalács, hiszen nem kelt tészta, inkább kuglóf állaga van, csak most nem kuglóf formában sütöttem.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!