Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 18. 16:00 | Bartek Kata

Bakonyi betyár batyu

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.

Bakonyi betyár batyu, Kép: receptguru.cafeblog.hu

Kép és recept: receptguru.cafeblog.hu

Na hát akkor fogjunk hozzá a recepthez, én 1 kg húsból csináltam pörköltet, ez így 4-5 főnek bőségesen elég töltött palacsintába főételnek. Amúgy elég macerás ételről van szó, ezért érdemes a pörköltet elkészíteni nagyobb mennyiségben akkor is, ha csak előétel lesz belőle. A maradék pörit pedig fagyaszd le, később remekül felhasználható.

Hozzávalók:
1 kg lapocka
1 kg hagyma,
só és bors ízlés szerint
fűszerpaprika (ebből én sokat teszek mindig, legyen már színe annak a pörköltnek) kb 3-4 púpozott teáskanálnyit használtam
15-20 db palacsinta (lehetőség szerint vékony palacsintát süss, mert így lesznek szépek a kis batyuk)
500 g tejföl a mártáshoz
kb 300 g tejföl még az evéshez
kb 20 szál snidling
4 (pörköltbe)+1 (gombapártás) gerezd fokhagyma
20 dkg rókagomba
kevés friss petrezselyem díszítéshez

Elkészítés:
A pörköltet a szokásos módon elkészítem, majd amikor lehűlt a húsdarabkákat kihalászom. Ilyenkor érdemes egy kis vizet hozzáönteni, hogy könnyebb legyen a husikat kihalászni. A kiválogatott húst ledarálom, majd betöltöm a korábban már kisütött, de még langyos palacsintába, nyakukat a snidlinggel átkötöm. Óvatosan dolgozz a snidlinggel könnyen szakad! A betöltött palacsintát betehetjük sütni egy kicsit, hogy forró legyen, azonban vigyázz, ne süsd túl, a palacsinta kiszáradhat, megkeményedhet.
A szaftot felforralom, majd tejföllel besűrítem, aki szeretne tehet hozzá lisztet, de én nem szoktam.
A rókagombát olaj + vaj keverékén megfuttatom, majd hozzáadom a fokhagymát is, kicsit összeforralom, majd friss petrezselyemmel díszítem. A palacsinta tálalásakor forró gombás, paprikás szafttal kínálom.

Sajttorta almakaramellel
Mivel most valami túrós sütit kívánt az én drága férjem, klasszikus sajttortát csináltam, mellé járt a fincsi karamell, na meg egy kevés pörkölt mandula, hogy egy kis roppanós is legyen benne.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!