Facebook hozzászólás
8 099

Aranygaluska vaníliamártással, ahogy a nagyi tanította

Sok kezdő, de néha a gyakorlott háziasszonyok is belebuknak a kalács, az aranygaluska és a többi kelt variáció sütésébe. Ahogy nagyanyám is mondta, a kelt tésztának „lelke van”, ezért kiemelt gondossággal és figyelemmel kell elkészíteni. Éppen így!

Alaprecept (kb. 1 óra 30 perc – 8 személyre)

A dagasztáson és a kelesztésen múlik minden Kép: Pixabay

Hozzávalók:

  • 3,5 dl tej,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 50 dkg finom liszt, (de még jobb, ha a fele rétesliszt),
  • 10 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál só,
  •  1 citrom vagy narancs reszelt héja,
  • 3 tojássárgája
  • A kikenéshez vaj vagy margarin, a nyújtáshoz finomliszt.

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kiveszünk belőle, belemorzsoljuk az élesztőt a kevés hozzáadjuk porcukrot, és kb.15 perc alatt felfuttatjuk. Erre az időre langyos helyre tesszük.
A szoba hőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk, és a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel, a maradék porcukorral, a felolvasztott vajjal, pici sóval és a citromhéjjal ízesítve, kb. 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra dolgozzuk. Akkor jó, amikor az edény falától elválik. Eleinte kissé ragacsos masszának tűnik, de addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz. (A dagasztást a robotgép dagasztókarjával vagy a kenyérsütőgép kelesztő fokozatán is elvégezhetjük.)
Végül egyenként eldolgozzuk benne a 3 tojás sárgáját. A tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük. A tésztát ezután deszkán újra átgyúrjuk, formáljuk, majd ismét megkelesztjük.
Ezt az alaptésztát használjuk az aranygaluska készítéséhez is.

Aranygaluska
Hozzávalók:
az imént elkészített alaptészta, a tál kikenéséhez 2 dkg vaj; a rétegezéshez: 5 dkg vaj, 15 dkg darált dió, 4-5 evőkanál kristálycukor.

Vaníliamártás
Hozzávalók: 2 csomag vaníliás cukor, 3 deka porcukor, 2 deka finomliszt, 2 tojássárgája 5 dl tej.  A vaníliamártáshoz a tojássárgájákat kikeverem a porcukorral, és hozzáadom a lisztet. A tejet felforralom a vaníliarúddal vagy a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz adom, és vízgőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem. Aki egyszerűbben szeretné, az sima vaníliapudingot készít hozzá.

Elkészítés:
Az alaprecept alapján elkészítjük a tésztát, és megkelesztjük. Egy kb. 25×30 cm-es tűzálló tálat kivajazunk, majd a tésztát 2-3 mozdulattal finoman átgyúrjuk, és enyhén lisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagra lapítjuk. A rétegezéshez szánt vajat felolvasztjuk, a tésztát egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval félkör alakúra kiszúrjuk. Minden egyes szaggatáskor mártsuk a vajba, hogy ne ragadjon össze, és sütésnél elváljanak egymástól. A tálba nem túl szorosan, egy réteg tésztát teszünk, majd kevés vajjal meglocsoljuk, és megszórjuk a cukros dióval. Erre újabb sor tészta, majd vaj és diós cukor kerül, amíg a tálat befedjük. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fokon, a légkeverésesben 165 fokon) kb. 30 percig sütjük. Még melegen deszkára borítjuk, nagyobb darabokra tépkedjük, tányérokon elosztjuk. Vanília- vagy borhabot kínálunk hozzá.

Akinek elsőre nem sikerül, ne keseredjen el, mert valóban nem egyszerű sütemény. De ha már az elején elkápráztattuk a családot egy sikeres kísérlettel, bátran verhetjük a mellünket!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!