Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 17. 12:00 | Kandikó Éva

A világ legegyszerűbb csalamádéja

Savanyúságot bármikor vehetünk a piacon, de mennyivel jobb érzés a saját magunk által eltettet asztalra tenni! Az alábbi mennyiséggel még kis konyhákban is meg lehet birkózni, de persze többszörözni is lehet az adagot.

Csalamádé, Kép: Kandikó Judit

Kép: Kandikó Judit

Hozzávalók:
4 szál répa
6 db kovászolni való uborka
6 db paprika (lehet benne többféle színű is)
1 fejeskáposzta
1 közepes karfiol
4 db zöld paradicsom

A léhez:
2 l víz
3 dl 20%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál kömény
1 teáskanál borkén

Elkészítés:

Az uborkát, répát, paprikát, paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Egy nagyobb lábasban a léhez való anyagokat összeöntjük, és amikor a cukor és a só feloldódott a lében, beletesszük az összes zöldséget. Fontos, hogy mindenhol ellepje a lé. Egy napra hűvös helyre tesszük pihenni. Ez alatt az idő alatt a só hatására a zöldségek levet eresztenek. Érdemes az állás ideje alatt néhányszor átkeverni a hozzávalókat. Másnap sterilizált üvegekbe porciózzuk a „sűrűjét”, és minden üveget színültig töltünk lével. Más dolgunk nincs az elkészült savanyúsággal, mint polcra tenni őket.

Nyári sztár, a koviubi
Amikor a hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, akkor több teendőnk is aktuálissá válik. Ezek egyike a sürgős kovászos uborka-készítés. Minél nagyobb tételben, annál jobb. Ráadásul kánikulában szinte röptében el is készül. Biztosan ismered a receptet, de azért kukkants bele!
kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

borozgatás, kolbász, paprika, paradicsom, sajt, vendégváró

Váratlan vendég-tál

Már mindenkivel előfordult, hogy bejelentés nélkül kapott vendéget. Ilyenkor nincs idő konyhatündérkedni...

Tovább
Coca Cola, csokoládé, kóla, muffin

Kólás muffin

Kapunk egy könnyű, de nem száraz, dominánsan csokis ízű süteményt. Elkészítése, mint ahogy a muffinoknál megszoktuk, könnyű.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!