Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. június 18. 15:00 | Krajcsó Judit

A szomszéd baracklekvárja mindig finomabb…

A lekvár befőzésére is igaz a nóta, hogy mindenki másképp csinálja. Amikor a szomszédasszony baracklekvárját megkóstoltam, valahogy jobban ízlett, mint az enyém. Rögtön jegyzeteltem is a csodareceptet…Nálatok is így készül?

Láttam, amint nagy vödrökkel cipelte a korai sárgabarackot a kertből, aztán éreztem a főzés közbeni hamisítatlan illatot. Persze, hogy átmentem kérdezni…vagy inkább kóstolni?

Kép: Még a kérgesítés előtt...

Még a kérgesítés előtt…

Hozzávalók:
1 kg sárgabarackra
3o-4o dkg cukor
1 gr citromsav.
nátrium-benzoát

Vali elmesélte, hogyan készült:
“Én a barackot nem hámoztam meg, csak jól megmostam, és a sérült részeket kivágtam. Kézzel összegyúrtam a cukorral és a citromsavval. Egy éjszakára hűtőbe tettem. Kisadagonként keményre főztem, üvegbe töltöttem, a tetejét megszórtam kevés tartósítószerrel, nátrium-benzoát porral. A sütőt 1oo fokra állítottam, és ott  kb 1-2 órát dunsztoltam. Amikor kihűlt, celofánnal lekötöttem, a kamra polcaira pakoltam, aztán egy kicsit gyönyörködtem bennük.
Maradt egy fél üvegre való, ahhoz mindjárt sütöttem is palacsintát…”
(Megjegyezzük, hogy akár egy jó adag darás tészta is örülne ilyenkor a friss lekvárnak)
A sütős dunsztolásra azonban még rá kellett kérdeznem, hátha ebben rejlik a finom lekvár titka:
“Kérget szárítok a tetejére, kb 80-100/fokon néhány órát a sütőben. Mikor kiveszem,akkor szórok a tetejére tartósítót, majd lekötözöm és pokróccal betakarom. Így hagyom fokozatosan kihűlni.”

A hozzávalók esetében a cukormennyiség ízlés dolga. Az előkészítés is többféleképpen zajlik: van, aki meghámozza a barackot, van, aki ledarálja, ha pedig jó érett, akkor egyszerűen “összemuszikolja”, ahogy a nagyim mondaná. A dunsztolás nagyjából hasonlóképpen működik, bár hallottam, hogy valaki tepsibe, forróvízben állogatja fel a teli üvegeket. Én például, ha csavarosan jól lezárom, még fejre is állítom, és pokróc nélkül hagyom kihűlni.
Van, aki dzsemesre főzi, van, aki annyira szét, hogy a gyümölcsdaraboknak híre-hamvuk sincs. A lényeg, hogy a saját készítésű lekvárnál nincs is jobb. Talán csak a szomszédé …

Palacsinta  Kép: Pixabay

Palacsinta Kép: Pixabay

 

 

 

 

Még sosem sütöttél palacsintát? Vagy leragad, szétesik? Mutatjuk lépésről-lépésre, hogyan is kell!

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

francia konyha, lepény, quiche, sonka, tejszín, tojás

Quiche

Klasszikus francia étel, alapja omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással leöntve megsütjük.

Tovább
kelt tészta, péksütemény, török konyha

Simit, a török finomság

Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy tea mellé tízóraira, uzsonnára.

Tovább
csirke, egyszerű, hagyma, laktató, paradicsom, pörkölt, zúza

Falusi zúzapörkölt Mártinál

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és változatossá teszik a heti menüt.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!