Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. szeptember 14. 12:00 | Somogyi Zoltán Max

A nagyi meggyes mandula tortája

A mandulás krém és a meggy teszi ezt az omlós tésztát olyan ellenállhatatlanná, hogy az év bármely szakában kedvünk legyen megsütni. Egy kis gyakorlattal rendelkezőknek nem fog problémát okozni az elkészítése.

Hozzávalók egy 26 cm-es, kapcsos tortaformához:

Tészta:
15 dkg liszt
½ TK szódabikarbóna
½ TK vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 tojásfehérje
1 csipet (citromos) só
5 dkg porcukor
10 dkg fagyos vaj

Töltelék:
40 dkg meggybefőtt
4 db babpiskóta, morzsásra darálva
3 TK kukoricakeményítő

Mandula massza
1 tojás sárgája
7 dkg porcukor
½ TK vanília kivonat
1 dl tejszín
2 EK kukoricakeményítő
10 dkg vágott mandula

Elkészítése:
A lisztet átszitálom, hozzá adom a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. A tojásfehérjével és az apróra vágott fagyos vajjal, gyors mozdulatokkal összegyúrom. Ha van késes aprítógépünk, abban villám gyorsan elkészíthetjük, anélkül, hogy a vaj meglágyulna. Fóliába csomagolom, és a hűtőbe teszem legalább 1,5-2 órára.

A meggyet alaposan csepegtessük le. A mandulát egy száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit, majd tegyük félre kihűlni. Vegyük ki a tésztát, és nyújtsuk ki kerekre, de nagyobbra, mint a forma. A formát kenjük ki egy kis olvasztott vajjal, és terítsük bele a kinyújtott tésztát, és igazítsuk bele. A túllógó részt formázzuk meg legalább 1,5 centi magas peremnek. Böködjük meg a tésztát egy villával és tegyük vissza a hidegre, míg elkészítjük a tölteléket és a mandula masszát.
A lecsepegtetett meggyet hintsük meg a 3 kiskanálnyi keményítővel. Közben a sütőt melegítsük elő 200 C-ra. A tejszínt keverjük ki a tojássárgájával, a cukorral, a vanília kivonattal és a keményítővel, és keverjük hozzá a mandulát is.
Vegyük elő a formát, az alját szórjuk meg a piskóta morzsa 2/3-ával, erre terítsük el a meggyet, a tetejére pedig a mandulás masszát egyenletesen. A maradék piskóta morzsával hintsük meg a tetejét, ettől jó ropogós lesz, amikor megsült. Tegyük a meleg sütőbe, a hőfokot vegyük vissza 180 C-ra, és süssük 40-45 percet. Ha megsült, vegyük ki a formából, és tegyük rácsra, azon hagyjuk kihűlni.

Meggyes pite, Kép: Kandikó Éva

Kép: Kandikó Éva

 

 

 

Ha szereted a meggyes sütiket, ez a recept is ízleni fog. Kattints a receptért, és süsd meg mihamarabb!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

liba, márton nap, zúza

Bakonyi libazúza

Tudtad, hogy a libának nem csak combja, melle és mája van? Van neki zúzája is, amiből finom bakonyi típusú ételt készíthetünk.

Tovább
aprólék, liba, ludaskása, márton nap, népi étel, Zala megye

Zalai gombás ludaskása

Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!