Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. szeptember 14. 12:00 | Somogyi Zoltán Max

A nagyi meggyes mandula tortája

A mandulás krém és a meggy teszi ezt az omlós tésztát olyan ellenállhatatlanná, hogy az év bármely szakában kedvünk legyen megsütni. Egy kis gyakorlattal rendelkezőknek nem fog problémát okozni az elkészítése.

Hozzávalók egy 26 cm-es, kapcsos tortaformához:

Tészta:
15 dkg liszt
½ TK szódabikarbóna
½ TK vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 tojásfehérje
1 csipet (citromos) só
5 dkg porcukor
10 dkg fagyos vaj

Töltelék:
40 dkg meggybefőtt
4 db babpiskóta, morzsásra darálva
3 TK kukoricakeményítő

Mandula massza
1 tojás sárgája
7 dkg porcukor
½ TK vanília kivonat
1 dl tejszín
2 EK kukoricakeményítő
10 dkg vágott mandula

Elkészítése:
A lisztet átszitálom, hozzá adom a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. A tojásfehérjével és az apróra vágott fagyos vajjal, gyors mozdulatokkal összegyúrom. Ha van késes aprítógépünk, abban villám gyorsan elkészíthetjük, anélkül, hogy a vaj meglágyulna. Fóliába csomagolom, és a hűtőbe teszem legalább 1,5-2 órára.

A meggyet alaposan csepegtessük le. A mandulát egy száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit, majd tegyük félre kihűlni. Vegyük ki a tésztát, és nyújtsuk ki kerekre, de nagyobbra, mint a forma. A formát kenjük ki egy kis olvasztott vajjal, és terítsük bele a kinyújtott tésztát, és igazítsuk bele. A túllógó részt formázzuk meg legalább 1,5 centi magas peremnek. Böködjük meg a tésztát egy villával és tegyük vissza a hidegre, míg elkészítjük a tölteléket és a mandula masszát.
A lecsepegtetett meggyet hintsük meg a 3 kiskanálnyi keményítővel. Közben a sütőt melegítsük elő 200 C-ra. A tejszínt keverjük ki a tojássárgájával, a cukorral, a vanília kivonattal és a keményítővel, és keverjük hozzá a mandulát is.
Vegyük elő a formát, az alját szórjuk meg a piskóta morzsa 2/3-ával, erre terítsük el a meggyet, a tetejére pedig a mandulás masszát egyenletesen. A maradék piskóta morzsával hintsük meg a tetejét, ettől jó ropogós lesz, amikor megsült. Tegyük a meleg sütőbe, a hőfokot vegyük vissza 180 C-ra, és süssük 40-45 percet. Ha megsült, vegyük ki a formából, és tegyük rácsra, azon hagyjuk kihűlni.

Meggyes pite, Kép: Kandikó Éva

Kép: Kandikó Éva

 

 

 

Ha szereted a meggyes sütiket, ez a recept is ízleni fog. Kattints a receptért, és süsd meg mihamarabb!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

aszalt paradicsom, paradicsom, pesto

Aszalt paradicsomból pesto

Pestót nemcsak bazsalikomból és parmezánból lehet készíteni, hanem  aszalt paradicsomból is. Imádni fogja a család, ez biztos!

Tovább
minestrone, ősz, zöldségleves

Minestrone, az ősz ajándéka

Nyáron is csodás zöldségleveseket lehet készíteni, de az őszi zöldségdömping közepén a legjobb, ha nekiállunk a minestronénak.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!