Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 20. 12:00 | Bartek Kata

A Mama húsos gombóca

A Mama húsos gombóca mindent visz, gyerekkoromra ha visszagondolok ez tipikusan az az étel volt, amivel mindig nagyon boldoggá tett minket. Sokszor dupla, vagy tripla adagot készített, hogy vigyünk magunkkal haza is, persze nem ellenkeztünk. Ilyen finomságot senki más nem csinált a családban.

Hozzávalók:
Gombóchoz:
1 kg burgonya
15-20 dkg liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)
2 tojás sárgája
2 ek zsír, vagy olaj
1 mokkás kanál só
Pörkölthöz:
0.5 kg sertéslapocka
0,5 kg vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
Fűszerek (só, bors, fűszerpaprika, kömény)
olaj
Mártáshoz:
500 g tejföl
250 g csiperke gomba (használhatsz különlegesebb extrább fajtát is, akkor még jobb lesz)
Díszítéshez:
fél csokor petrezselyem zöldje
2 dl tejföl

Elkészítése:

A sertéslapockából egyszerű pörköltet készítek, az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom, majd hozzáadom a kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott húst. Miután kérget kapott, mehet bele a fűszerpaprika, majd a többi fűszer is, a fokhagymát is hozzáadom összetörve. Amennyiben teheted, akkor ne az elejétől fogj neki, hanem egy korábbi alkalommal a klasszik sertéspörköltből fagyassz le ehhez a recepthez! Nincs ezzel sem gond, csak kicsit sok időbe telik elkészíteni.A burgonyát sós vízben megfőzöm, majd hagyom hűlni, de még melegen hámozom meg, majd összetöröm, és összekeverem a tojással, a zsírral és a liszttel, sózom, majd tésztát gyúrok belőle. A hús és a gombóc tészta arányának pontos meghatározására nem tudok tuti biztos megoldást, szinte biztos, hogy valamelyikből marad egy kicsi majd. A pörköltből a húskockákat kihalászom és aprítóban összedarálom, majd lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra kinyújtom a tésztát, kockákra vágom és a darált hússal megtöltöm, majd gombócot formázok belőle. Készíthetsz kisebb és nagyobb gombócokat is, nálam a 10 x 10 cm méretű kockák jöttek be.

A gombóc formázása: a tészta sarkait átlósan összenyomom, majd a kezemmel gombóccá gyúrom, úgy, hogy közben a töltelék ne jöjjön ki. A gombócokat sós vízben kifőzöm, miután feljönnek a víz tetejére, még néhány percre van szükség. A mártáshoz a pörköltszaftot felforralom, tejföllel összekeverem, végül én át szoktam az egészet turmixolni, hogy a kis hagymadarabok eltűnjenek belőle. A gombás szafthoz a gombát megpucolom, felszeletelem, majd olajon megpirítom. Nálunk a családban mindig van, aki kevésbé szereti a gombát, ezért nem az egész mártásba  szoktam beletenni, hanem kb. csak a felébe. Önálló gombapaprikást is készíthetsz hozzá, úgy is nagyon finom.

Lefagyaszthatod, ha maradt belőle, ebben az esetben érdemes a gombócot és a mártást külön csomagolni és úgy eltenni.

Kata többi receptje itt.

Bakonyi csirkeragu leves
Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét, és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

alaplé, krémleves, tejszín, zeller

Zellerkrémleves

Érdemes egy évadzáró zellerkrémleves partit tartani, szuper megkoronázása lesz ez az érdekes sajt chips.

Tovább
kukoricaliszt, nemzeti étel, pupusa

Pupusa

Egy könnyű, gyors vagyora mindig jól jön, és ha kicsit különlegesebb is, mint amit megszokott a család, az külön pozitívum.

Tovább
brokkoli, krémsajt, kukorica, tészta

Sonkás, brokkolis tészta

Van az úgy, hogy az embernek nincs ideje megtervezni a vacsorát, és abból kell gazdálkodni, ami a hűtőben van.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!