Facebook hozzászólás
5 623

A legegyszerűbb, a legjobb: sima, sült csülök

Nem kell flancos ételeket főznünk, hogy a család férfitagjai elégedetten szemléljék a tányérjukat: a legegyszerűbb ebben az esetben a legjobb is. Sült csülök, egy csipetnyi rafinériával.

Hozzávalók:

1 hátsó sertéscsülök (kb.2 kg-os),

2 teáskanál só,

2 gerezd fokhagyma,

2 babérlevél,

3-4 szem borókabogyó,

8-10 szem egész feketebors,

1 sárgarépa,

10 dkg zellergumó,

2 fej vöröshagyma,

1 húsleveskocka.

Elkészítés:

A csülköt egy akkora fazékba,- amekkorába éppen csak belefér, – kevés vízzel fedő alatt felforraljuk. A keletkezett habot leszedjük, sóval és a fűszerekkel ízesítjük, és lassú tűzön főzzük. A répát, a zellert és a hagymát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk. A húsléről leszedünk egy kevés zsírt, majd a zöldséget ebben világosbarnára pirítjuk.

A húslevet leszűrjük, a csülök bőrét keresztirányba bevagdossuk. A csülköt egy tepsibe tesszük, majd köré helyezzük a zöldséget és 1,3 dl húslével felöntjük és 200 fokon

A húsleveskockát 2,5 dl húslében feloldjuk, és a csülköt többször megöntözzük vele. Ügyeljünk rá, hogy a húslé mindig 1-2 cm magasan álljon a tepsiben.

A sült levét átszűrjük, a sűrűjét szűrőn átpasszírozzuk. A szaftot felforraljuk, és tetszés szerint fűszerezzük. Külön tálaljuk. Mi illik hozzá?

A sülthús levében párolt paradicsom, díszítésül petrezselyem. Burgonyagombóc, káposztasaláta mustáros pácban, egy evőkanál majonézzel, vagy egy kis röszli, finom savanyú, vagy kovászos uborka. Ötlet: A maradék húslevet felhasználhatjuk burgonyás hagymaleveshez. A nyers csülök helyett, vehetünk füstöltet is, de a só használatára ügyeljünk!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!