Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 16. 11:00 | Krajcsó Judit

FELTÉTELEK

Pénz, végzettség és hit – ez számít a párkeresésnél?

A párkereső nők szinte kivétel nélkül (95,4%) elvárják leendő társuktól az anyagi függetlenséget, ráadásul a legtöbben aktuális partnerüket sem támogatnák szívesen pénzügyileg, derült ki a Lovebox legfrissebb felméréséből. A kutatás arra is választ adott, hogy mennyire számít manapság az, ha a párunk a sajátunktól eltérő vallási vagy politikai nézeteiket vall.

Amikor társat keresünk, számos elvárás lehet a fejünkben. Legyen szó akár a külső megjelenésről, akár a belső tulajdonságokról, mindenkinek megvan a saját ízlése, „követelményrendszere”, preferenciája és tűréshatára. Így randevúra sem megyünk olyannal, aki nem jön be nekünk külsőre, nem szimpatikus az adatlapja vagy levélváltáskor nem „úgy ír”. De mi a helyzet akkor, ha az elsőre nem ennyire egyértelmű dolgokról van szó? A Lovebox felméréséből megtudhatjuk, hogy vajon mennyire befolyásolja 2016-ban a magyar társkeresők párválasztási szokásait az, hogy a másik fél mennyit keres, milyen oktatásban részesült, kire szavaz vagy hisz-e Istenben.

Kép: Pixabay

Csak a pénz számít?

A kutatásból kiderült, hogy a nők csupán 5%-ának nem számít, hogy partnere anyagilag független-e. A férfiak esetében csak némileg változik az arány: 16% állította, hogy nem befolyásolja párválasztáskor a másik fél pénzügyi helyzete.
Arra a kérdésre, hogy gondot okoz-e, ha a partnert anyagilag támogatni kell a nők mindössze 1%-a válaszolta, hogy nem, és csupán 5%-a, hogy inkább nem. A férfiak több mint fele ezzel szemben úgy gondolja, hogy beleférhet a pénzügyi támogatás. Érdekes adalék, hogy a válaszadók végzettségét megvizsgálva az derült ki, hogy minél magasabb szintű oktatásban részesült valaki, annál kevésbé hajlandó a másik anyagi segítésére.
A fizetéskülönbségekből adódó feszültségekre rákérdezve nyilvánvalóvá vált, hogy a férfiakat a közvélekedéssel ellentétben nem zavarja, ha a partnerük többet keres náluk. A megkérdezett urak csupán 15%-a mondta, hogy nem szívesen randevúzna olyannal, aki jóval magasabb fizetést kap, mint ő. A nőknél ez az arány azonos, és a randevút teljesen kizártnak tartók aránya mindenkinél közelít a nullához. Mindezek alapján elmondható, hogy nemtől és iskolázottságtól függetlenül mindenki szívesen menne randira olyan személlyel, aki jóval többet visz haza nála.
De mi a helyzet akkor, ha a leendő partnerünk jóval kevesebbet keres nálunk? Ez esetben a férfiak 16%-a, míg a nők majdnem 80%-a már randevúra sem menne a kiszemelttel.
Szerelem nélküli párkapcsolatok – meddig életképesek?
A magyarok számára mást jelent a szerelem, mint a világ többi országában élőknek, ahogyan más a véleményünk arról is, vajon lehet-e működőképes egy párkapcsolat, ha a két fél között elmúlt a szerelem, esetleg soha nem is volt.

Hol végeztél?

A felmérés rámutatott: minél magasabb végzettséggel rendelkezik valaki, annál fontosabb szempont párkeresésnél, hogy a másik hasonló szintű oktatásban részesült-e. Az is kiderült, hogy a nőknek ez némileg fontosabb, mint a férfiaknak. Társkereséskor a hölgyek 73%-a, az urak 51%-a veszi figyelembe ezt a jellemzőt.
Jelentősen változik az arány, és növekszik a nemek közti eltérés, ha arról a kérdésről van szó, hogy randiznánk-e nálunk kevésbé művelt emberrel. Míg a nők 91%-ának ez kifejezetten gondot okozna, addig a férfiaknál ez az arány pont fordított: mindössze 9%-uk nem menne randira náluk kevésbé művelt személlyel.
Hit kérdése?
A kutatás arra is rákérdezett, hogy mennyire számít problémásnak az, ha a partnerünk vallási és politikai nézetei erősen eltérnek a sajátunktól. Az összes válaszadót tekintve kiderült, hogy a párkeresők 53,7%-ának ez kisebb-nagyobb mértékben, de gondot okoz. A nemek tekintetében a férfiak jóval megengedőbbek: 55%-uk állította, hogy ez nem feltétlenül jelent akadályt, szemben a nők 34%-os elfogadási arányával.
A Lovebox felmérése alapján jelentős eltérés rajzolódik ki a végzettség közötti különbségeket megvizsgálva is. Azok közül, akik egyetemen vagy más felsőoktatási intézményben végeztek csak 33% menne randevúzni más politikai vagy vallási nézeteket valló személlyel, szemben az általános iskolát végzettekkel, ahol ez az arány jóval magasabb, közel 65%.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!