Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. december 11. 11:00 | Krajcsó Judit

EVOLÚCIÓS OKOK?

Miért utálnak a férfiak karácsonyi ajándékot venni?

Már javában tombol a karácsonyi ajándékok beszerzése. Van, aki folyamatosan és nyár óta gyűjtöget, van, aki az utolsó pillanatra hagyja, megint mások már a kirakatok előtt bámészkodnak, de még fogalmuk sincs, mit tegyenek a fa alá. Ők a többség, akik főként férfiak…

Bizonyára szép számmal akadnak nők is, akik hasonlót élnek át, azonban a férfiak között ez mégis lényegesen gyakoribb jelenség a karácsonyi vagy bármilyen más alkalomra szánt ajándékozás kapcsán. Érdemes elgondolkodni, miért is lehet ez? Hiszen az ajándékokhoz oly’ sok szép jelentés kapcsolódik: összetartozás, szeretet, odafigyelés, gondoskodás, örömszerzés.
A miértre a választ úgy gondolom, az evolúciós pszichológia adja meg legjobban – magyarázza Csukás Csaba pszichológus.

Kép: Pixabay

Sok férfi számára frusztráló az ajándékvásárlás Kép: Pixabay

Egy kapcsolaton belül a férfinak és a nőnek egyértelműen más-más szerep jutott régen is és most is. Ehhez alkalmazkodott a gondolkodásunk, érzelmi életünk, figyelmi fókuszunk, kommunikációnk és szinte minden más testi és pszichés tulajdonságunk. Némileg leegyszerűsítve, a nők alap beállítottsága a modern nyugati társadalomban miután talált egy saját maga számára megfelelő kapcsolatot, ahol úgy érzi, biztonságban szülhet és kiteljesedhet az, hogy ezt a kapcsolatot, illetve később a családi életet fenntartsa.
Ehhez a figyelme elsősorban a párjára (később főleg a gyermekekre) irányul, hogy a szükségleteit biztosítsa, illetve megadja számára azt az érzelmi biztonságot, ami miatt ő is úgy érzi, jó helyen van. Ezért a nők a kapcsolaton belülre figyelnek elsősorban, hogy annak a stabilitását biztosítsák. A stabilitás fenntartásának egyik legjobb módszere, ha kevés az ismeretlen tényező, tehát saját magukat, illetve a párjukat is igyekeznek minél jobban megismerni mind gondolkodásmód, mint érzelmek szempontjából.

Nem meglepő tehát, hogy a sok figyelemnek köszönhetően, nagyon jól ismerik a társukat (néha még jobban, mint az illető férfi saját magát), és ennek hála legtöbbször könnyen tudnak olyan ajándékkal kedveskedni, ami boldoggá teszi a másikat.

De mi a helyzet a férfiakkal? Számukra is a párkapcsolat egy biztonságos, motiváló helyzet, amit igyekeznek fenntartani, azonban ők ezt nem azzal teszik, hogy a figyelmük befelé, a kapcsolat minőségére irányul, hanem éppen kifelé a szűkebb és tágabb közösség felé. Ennek az az értelme, hogy a külső hatásoktól védje a kialakult kapcsolatot: veszélyektől vagy más férfiaktól. Ez a kifelé irányuló figyelem érhető tetten az olyan apróságokban, minthogy a férfiak általában jobban figyelemmel kísérik a híreket, ezen belül is a tényszerű hírekre kíváncsiak a pletykákkal szemben, jobban foglalkoznak az anyagiakkal és általában a tárgyi dolgokkal.

Gyűlölöm a karácsonyt!
Advent idejében járunk, már karácsonyi fényben csillognak az üzletek, a bevásárlóközpontok. Amerre csak nézünk, karácsonyfát látunk, az utcán fahéj és szegfűszeg illat, mennyből az angyal és kiskarácsony, nagykarácsony szól mindenhonnan. Ám a karácsony nem mindenkinek a felhőtlen örömet és ünneplést jelenti…

Így ebben a kontextusban nem annyira meglepő, hogy mivel az idő nagyobb részében fordul kifelé a figyelem, lényegesen kevésbé ismerik a párjuk érzelmi életét és vágyait, így nehézkes sokszor a megfelelő ajándék kiválasztása is. Ez pedig komoly frusztrációhoz és ezután dühöz vagy csalódottsághoz, kiábrándultsághoz vezethet, hiszen ennek ellenére mindenki tudja, a másik egy meglepő/szép/jó/izgalmas ajándékra vágyik, amiből azt érezheti, hogy a másik törődik vele.

Összességében tehát úgy vélem, a nők számára könnyebb a megfelelő ajándék kiválasztása, míg sok férfi számára ez leginkább frusztráló, kínos, zavarba ejtő lehet, mert szembesülniük kell azzal, hogy nem igazán tudják, mire vágyik a társuk.

Ezt azonban úgy gondolom, hiba a szeretet vagy törődés hiányának bélyegezni. Más szerepe volt évezredekig a férfinak és a nőnek a kapcsolatban, amitől nehéz elszakadni, és aminek még most is komoly előnyei vannak.

Akkor mégis mit lehet tenni? Őszintén? Nem tudom. Nyilván a legegyszerűbb az lenne, ha többet figyelne minden férfi a párjára, de ez az említett különbségek miatt nagyon nehézkes lehet.

Van néhány hasznos tanácsom azonban, ami talán segít:

  1. Készítse elő a terepet!
    • Az ajándékozás reggelén vigye ágyba a reggelit a párjának
    • Dicsérje meg sokszor, hogy milyen szép, és Ön mennyire szerencsés
  2. Legyen előzékeny, segítsen a készülődésben (De vigyázat! Semmiképp ne legyen útban!)
  3. Engedje, hogy legalább ezen a napon a másik lássa az érzelmeit. Főleg azt, mennyire izgul, hogy tetszeni fog-e a párjának az ajándék. (Óvatosan! Ne vigye túlzásba, mert az bosszantó és magyarázkodás szagú lehet!)
  4. Ölelje meg többször a szokásosnál, és az is segít, ha elmondja, szereti őt.
  5. Ha ezek nem működnek, akkor húzódjon be egy sarokba, és dobáljon neki csokit. Ha valamit kér, a másodperc tört része alatt teljesítse, így van esély a túlélésre. (Forrás: pszichologuskereso.hu)
10 dolog, ami jót tesz minden párkapcsolatnak
A párkapcsolat olyan,mint egy kényes növény. Mindig öntözgetni kell, ápolni, beszélni hozzá és simogatni, hogy ne hervadjon el, ne száradjon ki, sőt még új hajtásokat, virágokat is hozzon. Van tíz olyan jó tanácsunk, amelyet akár a kezdő szerelmesek, vagy a már több éve házasságban élők is megszívlelhetnek. Talán segít…


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!