Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. június 13. 19:23 | PP-Eletforma

MIÉRT SZEXELÜNK?

Még mindig nem sikerült rájönniük, hogy mi jó a szexben

A tudósoknak még mindig nem sikerült rájönniük, mi jó a szexben, miért töretlen a népszerűsége. Pusztán biológiai szempontból vizsgálva, a szex nem a legeredményesebb útja a szaporodásnak, fajfenntartásnak. De akkor mitől olyan elterjedt? A tudósok szerint kell valami magyarázatnak lennie, amely oly kívánatossá teszi a szexet a növények, az állatok és az ember társadalmában. A tudomány szerint a szex népszerűsége a genetikával áll szoros kapcsolatban.

William Rice, a California Egyetem egyik munkatársa szerint az evolúciós biológia szempontjából a szex az egyik legalapvetőbb kérdés. A világon számos olyan állatfaj létezik, amelynek tagjai hímnősek, vagyis hím- és női ivarszerveik is vannak, és szaporodásukhoz nincs szükség egy ellenkezű nemű társra. A kerekes férgek több tízmillió éve szaporodnak szex nélkül: ez a jelenség nagy fejtörést okoz a tudósoknak, mert véleményük szerint egyetlen élőlény sem képes ilyen hosszú ideig kibírni szex nélkül. Nagyon ritka, hogy egy hímnős faj évmilliókon keresztül fennmarad az evolúciós versenyben: a kutatók szerint ez egyértelműen arra utal, hogy valami mégiscsak jobb a szexben.

A tudomány álláspontja szerint a szex népszerűsége a genetikával függ össze. A hímnős állatok csak a saját génállományukat képesek átadni utódaiknak, míg a heteroszexuális fajok utódaiban mindig újabb és újabb genetikai állomány tűnik fel a különböző nemű egyedek párosodása révén. A legtöbb tudós véleménye szerint a szex két dolog miatt jó: egyrészt a fajok elkerülhetik, hogy génjeik káros változásokon menjenek keresztül, másrészt viszont a hasznos génmutációk előnyére válhatnak az adott faj számára.

A rossz gének a szex és a természetes kiválasztódás révén örökre eltűnhetnek egy faj életéből: a feltételezések szerint a káros génmutációkkal megáldott egyedek általában nem képesek a szaporodásra, és így kihalnak. Egy másik elmélet szerint a szex elősegíti a jó gének elterjedését, segítve a faj alkalmazkodását a megváltozott életkörülményekhez, felgyorsítva fejlődését. Rice szerint az emberi faj olyan sok káros mutáns gént állított már elő, hogy már rég kihaltunk volna, ha nem alkalmaznánk a "szexterápiát".

Forrás: www.ujszo.com

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!