Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. november 19. 17:00 | László Márta

PÁRKAPCSOLAT

Keresünk vagy találunk?

Az ember életének különböző szakaszaiban más és más szempontból választ párt. Kezdetben általában esetleges és véletlenszerű a választás, majd ahogy a tapasztalataink száma nő, egyre tudatosabbá válunk. Ahogy az ember élete halad előre, úgy nyílik alkalma egyre többször olyan társaságokban részt venni, ahol a képzettségének, érdeklődésének megfelelő emberek veszik körül, legyenek azok iskolák, munkahelyek, különféle hobbi-, sport- vagy kirándulócsoportok.

Szerelmespár télen, Kép: pixabay

Szerelmespár télen, Kép: pixabay

A romantikus elképzelések szerint a szerelem talál ránk és nem mi keresünk társat. A szerelem úgy lángol fel a lelkünkben, mintha “ránk dobták volna”, csak akkor kezdünk tudatosan keresni, ha többször is megégettük magunkat, vagy ha hosszabb időn keresztül elkerül a kapcsolatteremtés lehetősége.

Örök vita tárgyát képezi, hogy kell-e tudnunk megmondani, hogy a párunkat miért szeretjük. Mint oly sok mindenben, valószínűleg ebben is az arany középút a nyerő. Igenis tudjuk felsorolni olyan dolgokat, amelyek fontosak, amelyekért hálásak vagyunk a társunknak vagy a kozmosznak, hogy meglelhettük a kapcsolatban.

Ezek közül az egyik legfontosabb, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a tartós kapcsolatban nélkülözhetetlen vonás, hogy úgy érezzük: magunk, a valódi lényünk felé mozgat a partnerünkkel való együttlét. Ezen belül is az emelkedettebb vonásaink előtérbe kerülése, a “jobb emberré válás érzése” a legértékesebb.

Társkereső szolgáltatások
Napjainkban a társkeresés “piaca” teljesen átalakult a korábbiakhoz képest. Régen a társkeresési szolgáltatás gyakorlatilag apróhirdetések tárháza volt, ahol a néhány kép és a szórványos (mindenkinek magáról megadott) információk alapján kellett kiválasztani azt, akit érdemesnek tartottunk egy beszélgetésre, vagy esetleg annál is tovább lépni. Napjainkban ez a szolgáltatás óriási fejlődésen megy át és egyre professzionálisabbá válik. A társkereséssel foglalkozó cégek egyre több szakmai munkát tesznek a keresési lehetőségek mellé, és különféle módszerekkel (pszichológiai és személyiségtesztekkel, mélyinterjúkkal stb.) tudatosan igyekeznek megtalálni az egymáshoz illő személyiségeket. Folyamatosan nő azoknak a társkeresőknek a száma, amelyek bizonyos paraméterek alapján kialakított társadalmi csoportokra specializálódtak mint például az 50plusz-klub, diplomások, keresztény vallásúak stb. társkeresői.

Ha magunkat megtaláljuk, megtaláljuk a párunkat is

Senki nem kérdőjelezi meg, hogy vonzó a helyére került, harmonikus ember, akinek kialakult értékrendje és eszköztára van. Azt már nehezebben ismerjük el, hogy ezen állapot kialakulásának nem külső feltételei vannak (az álommunkahely megtalálása, a sok pénz stb.), a legfőbb út a lelki higiéné rendszeres és alapos gyakorlása. Általános érvényű szabály – nem csak a szerelem, hanem az élet többi területén is – hogy akkor sodródunk, ha nem ismerjük saját magunkat. Ez több szempontból is igaz. Egyrészt, amíg nem vagyunk jóban magunkkal, addig nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, és ha nem vagyunk harmonikusak a magunk iránt érzett szeretetben és gondoskodásban, akkor minket szeretni is nehéz. Amíg nem tudjuk mire vágyunk, addig azt sem tudhatjuk, hogy mivel elégíthetjük ki a vágyainkat, és az sem egyértelmű, hogy merre haladunk előre?

Amíg nem ismerjük magunkat, elsősorban a határainkat, az értékrendünket és a mozgatórugóinkat, addig együttműködést is sokkal nehézkesebb kialakítani velünk, tehát a kiegyensúlyozott kapcsolat megteremtése is kevés esélyt kap.

És végül, amíg nem látjuk a saját utunkat, addig a másik jövőképével való egyeztetés (hol lakjunk, hány gyereket akarunk, hogyan kívánjuk nevelni őket stb.) gyakorlatilag lehetetlen, pedig a párkapcsolatok nagy része, akár 15-20 év után is arra megy rá, hogy a felek nem egy irányban haladnak, az idő előrehaladtával tarthatatlanná válik a helyzet.

Hol keresünk?

Nem véletlen, hogy a legtöbben a különféle iskoláikban és/vagy a munkahelyükön találnak párra. A hasonló kvalitások és képzettség, a megegyező érdeklődési kör nagyon sokat nyom a latban, bár ez nem minden.

Megőrjít, amikor szex közben káromkodik…
Van, aki némán, néhányan csendesen, sokan beszédesen, és megint mások káromkodva szeretkeznek. Ez utóbbi miatt bizony érhet bennünket meglepetés, ha először bújunk valakivel ágyba. Téged izgatnak vagy zavarba hoznak szex közben a csúnya szavak?

Az ilyen kapcsolatokban nagyon kell vigyázni arra, hogy az összekötő kapocs ne korlátozódjon a közös szakmára, munkaterületre. Sokan a hobbijuk révén lelik meg a szerelmet, nagyon hasonló késztetések révén, mint az iskolai és munkahelyi kapcsolatoknál. Ezekben az esetekben nagyon nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy fokról-fokra az élet többi területén is hasonló kapcsolódási pontokra leljünk, illetve a legfontosabb döntéshelyzetekben konszenzust érjünk el.

Társkereső szolgáltatások

Napjainkban a társkeresés “piaca” teljesen átalakult a korábbiakhoz képest. Régen a társkeresési szolgáltatás gyakorlatilag apróhirdetések tárháza volt, ahol a néhány kép és a szórványos (mindenkinek magáról megadott) információk alapján kellett kiválasztani azt, akit érdemesnek tartottunk egy beszélgetésre, vagy esetleg annál is tovább lépni. Napjainkban ez a szolgáltatás óriási fejlődésen megy át és egyre professzionálisabbá válik. A társkereséssel foglalkozó cégek egyre több szakmai munkát tesznek a keresési lehetőségek mellé, és különféle módszerekkel (pszichológiai és személyiségtesztekkel, mélyinterjúkkal stb.) tudatosan igyekeznek megtalálni az egymáshoz illő személyiségeket. Folyamatosan nő azoknak a társkeresőknek a száma, amelyek bizonyos paraméterek alapján kialakított társadalmi csoportokra specializálódtak mint például az 50plusz-klub, diplomások, keresztény vallásúak stb. társkeresői.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!