Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 13. 13:00 | PP-Eletforma

NEM MINDEN A PÉNZ!

Hurrá! Szerelmesebbek vagyunk, mint Európa

A magyarok 13 százaléka gondolja úgy, hogy pénzügyi helyzete miatt marad együtt párjával, míg ez az arány Európában átlagosan 15 százalék – derül ki az Intrum Justitia, nemzetközi pénzügyi szolgáltató Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. A jelentés alapján a franciák tűnnek a „leganyagiasabbnak”, ott ugyanis a válaszadók 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a pénz miatt nem szakítja meg párkapcsolatát.

 

A pénznek jelentős szerepe van egy kapcsolat összetartásában, azonban remélhetőleg a szerelem és a szeretet sem veszett ki még a párkapcsolatokból. Az Intrum Justitia kutatása jól mutatja, hogy nekünk, magyaroknak fontosabb a szerelem az anyagiaknál, amire igazán büszkék lehetünk. Szeressük egymást és ne csak Valentin napon!

Fikció, egy fiatal pár képzeletbeli szíveket fog és repül a tengerpart felett, Kép: domboportal

Kép: domboportal

Az Intrum Justitia 21 országra kiterjedő, 22 400 európai részvételével elvégzett kutatása alapján megállapítható, hogy nem a gazdasági fejlettség, hanem inkább a kulturális különbségek határozzák meg, hogy az anyagi körülmények miatt mennyire hajlandóak együtt maradni a párok. Franciaországban, Svájcban és Portugáliában nyilatkoztak úgy a legtöbben, hogy az anyagi tényező az összetartó erő kapcsolatunkban, míg az északi országok, Svédország, Norvégia és Észtország lakosai hivatkoztak arra, hogy ez a faktor a legkevésbé fontos a számukra. Magyarországon, Finnországhoz hasonlóan a megkérdezettek 13%-a nyilatkozta azt, hogy a pénz az összetartó erő kapcsolatában. Nyugati szomszédunknál, Ausztriában az európai átlaggal megegyező mértékben (15%) mondták azt, hogy a pénzügyi faktor a döntő a kapcsolat fenntartásában. A legszélsőségesebbek Franciaország lakosai, ahol a válaszadók 37%-a marad együtt a pénz miatt, míg Svédországban ugyanígy csupán a megkérdezettek 6%-a nyilatkozott.

A férfiak és a nők közötti különbség minimális. Ugyanis amennyiben teljes Európát nézzük, a férfiak 16%-a, a nők 15%-a nyilatkozott úgy, hogy a pénz miatt marad együtt párjával. Magyarországon is igen hasonlóak az adatok, a nemek közötti helyzet mégis pont fordított, mivel  a magyar nők 14%-a értett egyet azzal, hogy a pénz a meghatározó a kapcsolatában, míg a férfiak 12%-a mondta ugyanezt. Az eredmények arra utalnak, hogy hazánkban a nők valamivel jobban ki vannak szolgáltatva az anyagi körülményeknek, mint a férfiak.

Szerelmes ölelés az utcán, valaholk egy városban: Kép: ytimg

Kép: ytimg

Iskolai végzettség szerint sincs releváns különbség az anyagiak összetartó erejében, mivel Magyarországon a középfokú vagy annál alacsonyabb végzettségűek 14%-a értett egyet azzal, hogy a pénz befolyásolja abban, hogy nem szakítja meg párkapcsolatát, míg a felsőfokú végzettségűeknél ez a szám 13%. Kor szerinti megoszlásban is hasonló eredmények születtek, az 56 és 65 év közötti már egzisztenciát kialakított párok nyilatkoztak a legnagyobb arányban (15%) úgy, hogy a pénz miatt nem válnak el.

A pénzügyi helyzet párkapcsolat összetartó ereje nem meglepő, ugyanis sokkal költségesebb egyedülállóként fenntartani egy háztartást. Ami viszont meglepő, hogy nincs lényeges különbség a nők és a férfiak között, különösen azokban az országokban – mint például Görögország és Olaszország – ahol a hölgyek munkapiaci részvétele alacsony, nyilatkozta Anita Nyberg, a Stockholmi Egyetem néprajz, vallástörténeti és társadalmi nemkutató tanszékének emeritus professzora.

Tudod…
miért születik egyre kevesebb gyerek Európában? Mert rengeteg a meddő pár! És tudod, hogy a legtöbbjükön lehetne segíteni? Olvasd el ezt is!

Görögországban ugyanis a férfiak és nők egyaránt 14%-a nyilatkozott úgy, hogy a pénzügyi helyzet akadályozza meg a párkapcsolat megszakításában. Olaszországban az erősebbik nem 10%-a, a hölgyek 14%-a nyilatkozott hasonlóan, annak ellenére, hogy a szakításnak igen különböző következményei vannak a két nemre vonatkozóan.

Korábbi tanulmányok támasztják alá, hogy a férfiak átlagosan jobb pénzügyi helyzetbe kerülnek válás vagy szakítás után, ami magasabb munkapiaci részvételük és átlagosan magasabb fizetésük eredménye. Általánosságban azonban igaz, hogy a nők és a férfiak is anyagilag függetlenebbé válnak a kapcsolat felbontásával, illetve a hölgyek gyakran növelik meg részmunkaidős állásukat, amennyiben a válás kérdése felmerül.

 

 

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!