Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. október 23. 17:00 | Krajcsó Judit

SZINKRONICITÁS

Ebben az életben, semmi sem véletlen…!

A véletlen beleavatkozik az életünkbe, összezavarja azt, felborítja a terveinket, váratlan fordulatokat, sorscsapásokat és csodálatos találkozásokat idéz elő. Azt mondod, hogy véletlenek márpedig nincsenek!? Vagy véletlenül mégis vannak?

Mit is jelent a véletlen?

E jelenségről akkor beszélhetünk, ha valamilyen külső és egy belső esemény „véletlenül” egybeesik. Más szavakkal olyan különös, kölcsönös függőségi kapcsolat van két esemény között, amely hétköznapi életünkben a „véletlen”-t az egyidejűség kifejezésére kezdtük el használni. Ha két történés nagyjából ugyanabban a pillanatban történik, akkor beszélünk egyidejűségről. A leírt jelenségeken túl – tér, idő, okság –, van egy negyedik jelenség is: a szinkronicitás.A megfigyelő számára teljesen nyilvánvaló, az ok-okozat elvével azonban képtelenség megmagyarázni. . fejtegeti a jelenséget Bende Katalin tanácsadó szakpszichológus a pszichológuskereső oldal egyik cikkében.

Kép: design-dautore.com

Kép: design-dautore.com

Jung egyik elmélete szerint a belső és a külső világ között valamiféle rejtélyes kapcsolatnak kell fennállnia, ami által a külvilág eseményei befolyásolják belső világunk történéseit és fordítva. Meggyőződése, hogy a véletlenek értelmesek, továbbviszik az embereket az életútjukon, megfigyelte, hogy a szinkronicitás gyakran az élet olyan átmeneti szakaszaiban fordul elő, amikor az illető személy érzelmileg erősen érintett.

Ezek a jelenségek megfigyelhetők az élet-halál kérdéseinél, a szerelemben, a születésben…

  • Ilyen esemény lehet, amikor valaki távozik az élők sorából, és lakószobájának órája megáll a halál pillanatában. Vagy az ember megbetegedésével egy időben beteg lesz hűséges kutyája is.
  • Egyesek úgy vélik, hogy a szinkronicitás akkor válik megtapasztalhatóvá, mikor két ember között szoros kötelék alakul ki. Amikor a szerelmesek ugyanazt álmodják, vagy barátok egy pillanatban gondolnak a másikra, és nyúlnak a telefonért…
  • …vagy akár az,  amikor valaki egy autópályán a véletlen arányhoz képest sokkal több piros autót észlel áthaladni, vagy okságilag szintén zavarba ejtő példa, amikor egy televízió csatornáit váltogatva különböző műsorokban szinte ugyanaz a mondat ismétlődik.

A szinkronicitás nem csak „véletlen” egybeesést jelent, hanem különös jelentéssel is bír annak számára, akivel ez az esemény történik. Ezeknek a különleges véletleneknek csak az azt átélő ember számára van jelentőségük, és nagyon szubjektívek.

Jung hangoztatta, hogy a szinkronicitás a világmindenség működési elve, amely független az ok-okozati összefüggésektől: olyan törvény, melynek működése az embert a tudatosság kiteljesedése felé segíti.

Nem sok olyan ember él, aki életére visszatekintve észre ne venné a véletlenszerű események sorozatát, amelyek jelenlegi életpályájára, házastársához, barátaihoz és egyéb kapcsolataihoz vezették, amelyek megteremtették élete jelenlegi alapjait. Sokkal nehezebb olyankor észrevenni ezeket az életeseményeket, amikor megtörténnek.

A szinkronisztikus események mindig személyesek, ezért a személy csak maga jöhet rá, hogy milyen üzenetet hordoznak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Elsősorban arra használhatjuk az egybeeséseket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a jó úton haladunk, és jókor, jó helyen vagyunk az életben.
A szinkronicitás lehetőséget kínál arra, hogy eltűnődjünk az élet értelmén. Ha figyelemre méltó eseményekkel találkozunk, akkor rákérdezünk a jelentőségükre, és a külső világ történéseit saját belső világunk folyamataival összekapcsolva segítségre lelhetünk. Valami olyasmi történik velünk, amit először nem tudunk hová tenni.

 

  • Ha azonban nyitottak vagyunk, akkor a véletlenek ráirányítják a figyelmünket olyasmikre, amiket addig nem vettünk észre. A szinkronicitást ebben az értelemben értelmezhetjük a külvilágból érkező segítségként a fejlődésünkhöz.
  • Ha bizonyos témák sorozatosan felbukkannak az életünkben, keresni fogjuk az értelmüket. Ilyenkor az a feladatunk, hogy megértsük életünk történéseit, és besoroljuk őket életünk folyamatába.

A szinkronicitások gyakrabban történnek olyan emberekkel, akik pszichospirituális átalakuláson mennek át, és újjászületve más értékrendszer szerint kezdenek élni, kevesebb erőfeszítéssel, intenzívebben és nagyobb örömmel tudnak a jelenben élni.

Hogyan találjuk meg az igazit?
Azt a bizonyos kisugárzást keressük mindannyian, ami levesz a lábunkról. Nehéz megfogalmazni, hogy ez mit takar, és talán éppen ezért nehéz ráakadnunk is, De ha tudjuk, hogy milyen párt szeretnénk magunknak, akkor meg is találjuk. Előbb vagy utóbb.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!