Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. április 04. 10:04 | PP-Eletforma

LÁTVÁNYOS

Tarka-barka fürdő most a divat!Képekkel!

Napjaink fürdőszobadivatját több egymás mellett élő trend is alakítja, de az első és legfontosabb talán, hogy a fürdők ma már nem csupán funkcionális kiszolgálóhelyiségek, hanem wellness-szobák is, amelyek érzéseket közvetítenek.

Ebben a környezetben pedig a színek a hangulat egy lehetséges kifejezőeszközeként akár főszerepet is kaphatnak. A színekhez való viszony azonban személyiségfüggő, vigyázzunk tehát a másolással! A jó választásban mindig a saját egyéniségünk tükröződik vissza. A színeket vizuális kommunikációra, érzéseink és kultúránk megjelenítésére használhatjuk.

A dizájnról két szempontból érdemes beszélni a fürdőszoba kapcsán is. Funkcionális megközelítésben ma az ergonómia kap hangsúlyt, hangulati szempontból pedig a nyugodt, a szervezet feltöltődését segít atmoszféra megteremtése a cél. Egy tökéletes helyiségben a kettő együtt, szoros szimbiózisban él.

Merészebbek, trendkövetőbbek lettek a szaniterek, a burkolatok, a bútorok a fürdőben. Ma már a lakberendezés legújabb irányvonalai szinte azonnal behatolnak ebbe a helyiségbe is; a színek is hamar megjelentek a divatpalettán.

Bár a szaniterek általában most is fehérek – igaz, ellenpélda is akad bőven a nemzetközi kiállításokon bemutatott enteriőrökben -, a burkolatok, a falak, a bútorok kivirultak, a legújabb technológiai fejlesztések mellett az emóciónak is utat engednek. Ne féljünk tehát az élénk árnyalatoktól még a kisebb helyiségekben sem, mondják a nemzetközi trendszakértők, ám bánjunk velük óvatosan!

Divat a természetes, a csillogó luxuslátvány, az öko, a polgárpukkasztóan élénk vagy a visszafogottan elegáns egyaránt. Az én előtérbe kerülésével tulajdonképpen a "mindent szabad" korszakba léptünk. Azt viszont lényeges leszögezni, hogy pusztán a divatot követve kevéssé lehet otthonos otthont teremteni. A mások által szépnek vagy trendinek mondott miliő ugyanis nem feltétlenül hat pozitívan ránk is. A saját személyiségjegyek és az egyéni ízlésvilág mellett ne feledkezzünk meg a helyiség építészeti adottságairól, a világításáról és a méretéről sem.

Először a természetes árnyalatok– a bézs, a krémszín vagy a barna különböző tónusai – jelentek meg a fürdőszobákban, hiszen ezek a színek könnyedén illeszkednek bármilyen stílushoz. Ma viszont akár a legelképesztőbb árnyalatokban is gyártanak csempét, padlólapot, fürdőszobabútort, vagy – ha tetszik – ilyenre festhetjük a helyiség falát.

Mielőtt azonban erre szánnánk magunkat, érdemes kissé utánanézni a rikító zöld, a napsárga, az élénk levendula, a Karib-tengert idéző kék vagy a mély tónusú piros hatásának. A színek a hangulatteremtés nagymesterei, és az egyes árnyalatok különböző módokon befolyásolják érzelmeinket és viselkedésünket. Ha jól válogatjuk a koloritokat, a helyiség lehet energetizáló, érzéki vagy akár megnyugtató is.

A komplementer színek – például a piros és a zöld – párosításával erős, vibráló hatást, dinamizáló enteriőrt alkothatunk. Ezzel szemben a rokon színek – a Newton-féle színkerék szomszédos színei – harmóniát sugallnak. Tökéletesen nyugtató, "fülbemászó" összhangot viszont a monokromatikus színek, azaz az azonos színek különböző tónusainak használatával érhetünk el.

A színek stílusteremtő hatása is lényeges. Country stílushoz például lakberendezők a sápadt sárga vagy a telített mély piros monokromatikus vagy analóg színeit ajánlják, míg a modern enteriőrben elférnek a merész, vibráló tónusok.

Felfrissülést hozó hangulatot elsősorban az egzotikus tájakat idéző árnyalatokkal érhetünk el: ideális lehet a friss zöld, a tengert idéző mélykék vagy a napsütötte ég türkize. Ne használjunk azonban túl sok élénk színt; ami első pillanatban vidámnak és izgalmasnak tűnik, egy idő után lehet, hogy fárasztó.

És néhány régebbi igazságról se feledkezzünk meg. Például arról, hogy a fal árnyalata visszatükröződik az arcunkon. A hideg tónusok nem hízelegnek, a reflexük öregít. Sem a zöld, sem a sárga nem a legjobb választás akkor, ha a fürdőszoba egyben sminkszoba is. Ezek a színek ugyanis torzítják a bőr árnyalatát, és sápasztanak. A legtöbb bőrtípus alapszíne rózsaszínes, így a meleg árnyalatok – például a barack- vagy a rózsaszín – reflexei természetes hatásúak

A színek érintéseHa nem akarjuk "beszínezni" az egész fürdőszobát, egy-egy színes kiegészítővel is érdekes és látványos hatást érhetünk el. A törölköző, a kádkilépő, a fürdőszobafüggöny, egy-egy lámpabura, a szappantartó vagy a fogmosópohár akár szezonálisan cserélhető, így arra is mód van, hogy az adott évszak hangulata megjelenjen a fürdőben. Szakértők tavaszra a hidegebb "uszodaszíneket" – például a zafírkéket vagy a tengerek hullámait idéző zöldet – ajánlják, míg nyárra azt javasolják, hogy a telt strandszínekkel – a rózsaszín erősebb árnyalataival vagy az élénksárgával – dobjuk fel a helyiséget.

Az ősz közeledtével előkerülhetnek a természetből vett motívumokkal díszített melegbarna vagy az érces kiegészítők, míg a piros bizonyos tónusai, illetve az ezüst a telet idézi. A feng shui elmélete szerint a fürdőszobában célszerű világos színeket használni, fehéret vagy kéket, és kerülni kell a vízelemmel nem harmonizáló színű kiegészítőket, így például a piros vagy bordó textíliákat. 

A színkerék 
Amióta 1666-ban Isaac Newton felfedezte, hogy ha a nap fénysugara áthalad egy üvegprizmán, akkor a kifelé haladó fénysugár egy folyamatos színsor, a violától a vörösig lévő tartományban, művészek, dizájnerek, sőt még pszichológusok is használják a koloritok viszonyát mutató skálát. Ha a szivárvány színeit egy kör mentén rendezzük el, megkapjuk a színkereket, ahol bizonyos színek egymással szemben, míg mások egymás mellett helyezkednek el. Ebből megismerhetjük a színek közötti kapcsolatot. A három alapszín a vörös, a kék és a sárga. Ezek keveréke adja a másodlagos színeket, a narancsot, a zöldet és az ibolyát, az elsődleges színeket a mellettük lévő másodlagos kolorittal keverve pedig megkapjuk az úgynevezett harmadlagos színeket, például a türkizt vagy az okkersárgát. A keréken egymással szemben lévő színek a komplementerek, és ugyanúgy, ahogy a mágnes pozitív és negatív pólusa, a komplementer színek is vonzzák egymást. Együtt nagyon erős, vibráló hatásuk van. 

– sebők –

Fotó: Förster Tamás 

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!