Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2008. augusztus 06. 14:00 | PP-Eletforma

OTTHONOS SZÍNEK

“Színes otthonban jobban érezheted magad! Tippek sok képpel!”

Egy merész színfolt is lehet reprezentatív, presztízsértékű, nem feltétlenül akkor lesz elegáns az otthonunk, ha visszafogott árnyalatok uralják. A színek egyébként is nagyon fontos kellékei életünknek. Hogy mennyire, azt gyakran csak a hiányukkor érezzük.

A színpszichológia mára komoly tudománnyá fejlődött, és az élet számos területén hasznosul. A kórtermeket, a tantermeket, az irodákat, az éttermeket mindig igyekeznek olyan színűre hangolni, amely a leginkább pozitív irányba befolyásolja az ott-tartózkodók kedélyét. Az üzletek polcaira kirakott áru csomagolásának színe sem csupán a véletlen műve: az a feladata, hogy felhívja a figyelmet a termékre, és vásárlásra buzdítson. Ugyanígy otthonunk tereiben is hatásos lehet a megfelelő szín.

A színek jelentéssel bírnak

Az emberek többsége óvatossá válik, ha az otthona színezéséről van szó. Hezitálunk, hogy vajon szabad-e a falat színesre festeni, netán élénk színű bútor mellett dönteni. Az aktuális lakberendezési trend viszont támogatja a színes enteriőröket. Néhány neves dizájner például kifejezetten szereti vad színekbe öltöztetni alkotásait. Ezek a bútorok pedig akár lilák, akár ciánkékek vagy éppen rózsaszínűek, mindenképpen a presztízsfogyasztó számára készülnek.

Kutatók szerint – bár vannak színek, amelyeket ösztönösen vonzónak vagy ellenszenvesnek találunk – az egyes árnyalatokhoz való viszonyunk az életkorral is változik.

Ahhoz, hogy legyőzzük viszolygásunkat a színektől, először is ismernünk kell az árnyalatok pszichológiai hatásait.

A piros étvágygerjesztő szín, így ideális lehet az étkezőkbe.

A kék és a zöld frissességet és nyugalmat közvetít, ezért kellemes lehet a hálószoba színeként.

A sárga és a narancs energetizál, akárcsak a nap, válasszuk tehát olyan helyiségekbe, hol szükség van a magas energiaszintre.

A narancs terrakottába hajló árnyalata ideális lehet az otthoni dolgozó felfrissítésére, hiszen mind a piros, mind a narancssárga élénkítő hatását közvetíti, de nem olyan mértékben, hogy képtelenek legyünk elmélyült munkát végezni.

Hangsúlyozás színekkel

Lila és fűzöld, türkiz és vérnarancs, pink és narancssárga együttese első pillanatban elrettentően hangzik, ám létezik enteriőr, ahol harmonikusan megférnek. Bár ezek látszólag véletlenszerű és extrém párok, valójában tudatosan összehangolt kompozíciók: a lila és a világoszöld komplementer színek, a narancs és a fukszia pedig egymás mellett állnak a színkeréken.

A drámai kombinációknak is lehet helyük tehát lakásunkban, különösen, ha a háttér visszafogott és nyugodt. Ilyenkor az élénk színfolt úgy hat, mint egy jól megválasztott dekoratív ékszer. Egy színes kárpit kiemeli az adott bútor formáját, funkcióját, ráadásul személyessé teszi a szobát.

Az erőteljes falszín viszont inkább azoknak a helyiségeknek áll jól, amelyeknek a funkciója kevésbé domináns. Az előszoba vagy a gardrób ideális terep lehet, hiszen itt nem tartózkodunk hosszasan.

Tónus és textúra

A “színezésnél” a mennyiség azonban nagyon fontos. Miután kiválasztottuk a fő árnyalatot, csínján kell bánni a további erőteljes hangsúlyokkal: az erőteljes színek hatnak a szoba egészére. A színválasztáshoz sokszor útmutatást adhat egy már meglévő szőnyeg vagy festmény, de akár a kedvenc váza is.

A színek textúrája is fontos látványelem. A fényes piros mellé például választhatunk csillogó kiegészítőket, erősítve a hatást, míg a természetes érzetet keltő matt felületek sokkal kevésbé vibrálnak, visszafogottabbak.

Arra azonban vigyázzunk, hogy a színes daraboknak mindig nagyobb helyre van szükségük, mivel csak levegős környezetben tudnak érvényesülni.

Divatszínek – színdivatok  

Szakemberek foglalkoznak azzal is, hogy melyik évben mik lesznek a legdivatosabb színek. Természetesen egyetlen árnyalat sem válik egyeduralkodóvá, mégis jellemző, hogy a kiemelt szín számos különböző területen kap fontos szerepet a divattól a lakberendezésen át a művészetig.

A legtöbb cég saját szakértőkkel dolgozik, ennek köszönhető, hogy a 2008-as év vezető divatszíne egyesek szerint a sárga, míg mások szerint az íriszkék. A sárga a rá szavazó szakértők szerint a test és lélek egyensúlyát tükrözi, míg a másik csoport által választott íriszkék ragyogása, mélysége miatt érdemelte ki az év színe titulust. Annyi azonban biztos, hogy az elmúlt években valamennyi választáson erős, határozott árnyalatok kapták a főszerepet, így a két említett csoport 2007-re a rózsaszín és a chilivörös árnyalatokat emelte ki. És mivel a szakértők között sem teljes az egyetértés abban, hogy melyik szín jellemzi a legjobban 2008-at, mindenki bátran kiválaszthatja a saját favoritját.

Sebők-Tímár

Fotó: Bartos Gyula, Förster Tamás

A cikk a Piac és Profit magazin 2008. július-augusztusi számában jelent meg.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!