Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2010. április 24. 18:05 | PP-Eletforma

SÜTI KÉSZÍTÉS

Sütési tippek kezdőknek, haladóknak!

Azt mondják, kétféle háziasszony van. Az egyik imád sütni, a másik istenien főz. Utóbbiak számára sokszor rémálom, hogy akár egy egyszerűbb süteményt is elkészítsenek.

 Ráadásul valóban van néhány olyan buktató, ami akár végleg kedvét szegheti bárkinek, hogy sütemény készítéssel próbálkozzon.

Ezekből gyűjtöttem össze most néhányat, ami kezdő, és haladó, de a sütéstől irtózó háziasszonynak is hasznos lehet.

1.) Minden sütő más és más. Nem csupán a gáz és a villany sütő között van különbség, hanem a tűzhely típusok között is jelentős különbségek lehetnek. Ezért a receptekben szereplő sütési időket tekintsük csak irányadónak! (Pláne ha még az ajánlott sütési hőmérsékletet se tudjuk halál pontosan beállítani!) Legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, megsült-e a tészta, hogy – az ajánlott sütési idő vége előtt 5 perccel – egy hústűt, vagy egy vékony, keskeny pengéjű kést beleszúrunk a tészta közepébe. Ha már nem tapad rá a nyers tészta, akkor jó. Ha még igen, akkor süssük tovább kb. 5-10 percig.

2.) Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, javíthatunk rajta! Béleljük ki az alját megvajazott zsírpapírral (sütőpapírral)! Ha felül éget, akkor pedig takarjuk be a tésztát, lazán, szellősen alufóliával. Sokat javíthatunk a sütő állapotán, ha egy közönséges tetőcserepet teszünk a sütő aljára.

3.) A közhiedelemmel – s néhány receptben szereplő leírással – ellentétben a sütőpor nélküli piskóta sütése közben is ki lehet nyitni a sütő ajtaját! A képződő gőzt ugyanis ki kell ereszteni, különben a sütés végén – amikor kinyitjuk a sütő ajtaját – az egész vízpára "ráesik" a tésztára és lelapítja. Akinek olyan sütője van, hogy van rajta – elől, vagy hátul – szellőző rés, az a piskóta sütésekor azt nyissa ki. Akinek nincs, az pedig egy összehajtogatott papírszalvétával támassza ki a sütő ajtaját vékony résnyire, amikor piskótát süt.

4.) A "puffasztott" tésztákat (piskótafélék, habbal készült sütik) amikor kivesszük a sütőből, csúsztassuk rácsra (pl. a kenyérpirító, vagy a mikor grill rácsára), hogy alulról is szellőzzön, a gőz onnan is távozzon, s ne nedvesedjen át a süti alja.

5.) A sütemények készítésére legyen külön fakanalunk, keverőkanalunk, amit csak erre használunk. A tészták ugyanis nagyon gyorsan átveszik az aromákat és a szagokat. Így aztán a fokhagymás, hagymás, vagy paprikás ételek készítéséhez használt fakanalaktól érdekes ízeket kaphatnak a süteményeink!

6.) Még ha édes tésztát (vagy akár palacsintát) készítünk, akkor is tegyünk bele egy csipet sót! A só ugyanis nem csak ízesítő, hanem ízfokozó szer is, így a süti is finomabb lesz!

7.) Ha sütőpor van a receptben, azt mindig keverjük el a liszttel, és úgy adjuk a tésztához. Így egyenletesebben eloszlik, és egyenletesen fejti ki hatását sütés közben.

8.) Ha a recept nem szól másképp, a tortákat, lapokat hagyjuk egészen kihűlni, és csak után kenjük meg.

9.) A főzött krémeket gyakran kevergessük, hogy hűlés közben a teteje ne "bőrösödjön" meg.

10.) A mazsolát mindig áztassuk be 1-2 órára langyos vízbe, majd szűrjük le és papírkéztörlővel szárítsuk le. Mielőtt pedig a tésztába tennénk, hempergessük meg lisztben! A felesleges lisztet szűrőkanálon keresztül rázzuk le, majd így tegyük a mazsolát a tésztába. Így a mazsola nem száll le a süti aljára!

11.) Hogy a tojásfehérjéből vert hab jó kemény legyen, adjunk hozzá egy csipet sőt, mielőtt felverjük.

12.) A tejszínhab akkor lesz jó kemény -természetesen, ha friss – ha felverés előtt alaposan behűtjük!

13.) Egyenletes lapokat kapunk, ha a tölteni való tortát a következőképpen vágjuk el: egy vékony, fehér cérnát a kívánt magasságban körbetekerünk rajta, a két végét egyszer "összecsomózzuk" és addig húzzuk rajta a csomót, amíg a túloldalára nem érünk a tortának.

14.) A bordás oldalú tortalapok vágásának és újra illesztésének is van trükkje. Szúrjunk az oldalába, egymás fölé annyi fogvájót, ahány lapot akarunk vágni. A megtöltés után a visszaillesztéshez, ez lesz a jel!

15. ) Ha a kész sütit, vagy tortát még betesszük fogyasztás előtt a hűtőbe feltétlenül fedjük le, alufóliával, vagy egy nagyobb, megfelelő mélységű tállal! Könnyen beveszi a hűtő szagát, más ételek illatát, és oda a sikerélmény!

16.) A becukrosodott öreg mézet, vagy beszáradt lekvárt úgy varázsolhatjuk újjá, ha kevés vízzel felfőzzük őket. Utána viszont már feltétlenül tegyük hűtőbe a maradékot, mert szabad levegőn könnyen megpenészedik!

Biztosan vannak még egyéb praktikák is, amiket itt-ott hallunk, olvasunk. A legfőbb jó tanácsom, hogy ezeket ki-ki írja fel a recepttárába, és ha nekiáll sütni, fusson végig rajta!

LK

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!