Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2008. június 29. 16:00 | PP-Eletforma

NAGYAPÁINK TANÁCSAI

Nagyapáink tanácsai:a vegyszermentes kert

Minek mérgezzük a növényeinket és nem utolsó sorban magunkat, ha van természetes, divatos szóval élve biomegoldás is? Íme egy csokorravaló.

Kitelelt a citromfa a pincénkben, és a jó időnek hála, már ki is tettük a kertbe. A meleg azonban előhozta a levéltetveket is… Már kezdtem gondolkodni valamilyen permetes megoldáson, de hál’ Isten volt a közelemben bölcsebb ember, aki segített kiküszöbölni a  vegyszer használatát.

Levéltetvek ellen kitűnő orvosság a beáztatott dohányból készített permetszer- javasolta nagy bölcsen édesapám. Örült, hogy végre a lánya veszi kezébe az irányítást a kertben, akinek átadhat pár vegyszermentes jó tanácsot. És valóban. A dohánypermet véget vetett a tetűinváziónak. Ugyanezt a hatást érhetjük el egyébként a vízbe áztatott csalánból készített permetlével is.

Hasonlóan baljós előérzetei támadnak az ember lányának, mikor reggel kimegy a postaládához, és meglátja a járdán a csinosan kacskaringózó nyálkacsíkot, melyet az éjjel arra masírozó meztelen csiga hagyott maga után. Csiga ellen is számos bevett módszerünk van már a kertben: elárulom, hogy a csiga se szereti az intenzív fokhagymaszagot! Tanácsos tehát veszélyeztetett növényeinket körbeaknázni pár ledugdosott gerezddel. Bevált módszer még az is, ha mustárt ültetünk például a kedvenc csigaétek, a saláta közé.


#img2#


De nem csak a csigainvázió okoz némi fejfájást a kezdő kertésznek. A nyáron nagy gonddal betakarított alma látványa is hamar legörbíti a mosolyt a szánkról, amint meglátjuk rajta a körkörös monília nyomait. Ezt a betegséget még tavasszal, nyár elején kell megelőzni, nem is olyan bonyolult módszerrel: ültessünk tormát gyümölcsfáink köré!

Gyakori gond nálunk is nyáron, a kertben rendre előbújó a népes vöröshangya-család látogatása.Íme a Chemotox-mentes megoldás: ahol várható az invázió, ott érdemes ültetni a növények közé levendulát. Ha nem a virágok között van a hangyaboly, hanem például a teraszon, a repedések között, akkor egy kis sütőporral tudjuk őket elriasztani.

A levendulának egyébként nem is egyoldalú a hasznosítása, mint gondolnánk: nyár végén leszedve, kis zsákocskákba varrva ezerszer többet ér, mint a “Molyirtó” felirattal árult bolti hasonmásai.

Hát nem nagyobb öröm ezekkel bíbelődni, mint a konyhamérleggel kidekázni a permetszereket védőfelszerelésben? Remélem, minden háborút megnyernek a csodafegyverekkel!

Kiss Veronika

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!