Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 06. 13:00 | PP-Eletforma

LAKÁSBIZNISZ

Mitől tetőzik az ingatlanár?

Sokszor okoz fejtörést a lakáseladóknak ingatlanuk piaci értékének pontos meghatrozása. Kevés objektív támpont áll rendelkezésükre az eligazodáshoz, ezért a legtöbb esetben akár több millió forinttal túlárazzák lakásukat. Az erkély, a felvonó, a szigetelés, a parkoló és a minőségi berendezés, ami akár egyenként százezrekkel hajtja felfelé az ingatlan árát.

Az eladásra szánt ingatlan árát rendkívül sok összetevő határozza meg. Az eladók nincsenek könnyű helyzetben ingatlanuk meghirdetésekor, hiszen nem lehetnek biztosak abban, hogy lakásuk paraméterei, vagy különleges tulajdonságai valóban értéknövelő tényezők-e. Sokszor előfordul, hogy az érzelmi kötődés, a saját ízlésnek megfelelő kialakítás miatt az eladók a valós értéknél jóval többre árazzák ingatlanukat. Tájékozódásképpen megnézhetik a környéken árult hasonló lakások árát, megkérdezhetik szomszédjukat, de egyik esetben sem garantált a valós árképzés.

Budapest, Belváros, Dunapart, Kép: wikimedia

Budapest, Belváros, Dunapart, Kép: wikimedia

A lift és a szigetelés sokat dob az áron

Számos tényező növelheti a lakás értékét. Belvárosi, de nem forgalmas útra néző ingatlanok esetében nagy fegyvertény az erkély: jó kilátásúnál az ingatlan négyzetméterárának akár felét is elkérheti egy négyzetméternyi teraszért az eladó. Ugyanez kertvárosban, vagy például a túl nagy méret ugyanakkor már nem feltétlenül jelent ekkora értéket. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a társasházak esetében a lift szintén fontos tényező. Bár a földszinti lakások népszerűsége egyre növekszik, de még mindig az emeleti lakások a keresettebbek. Lift nélküli házban egy első emeleti lakás 5%-al is többet érhet, mint egy harmadik emeleti. Felvonó beépítésével azonban rögtön megfordulhat az arány, és a 3. emeleti ingatlan lesz nagyjából ugyanennyivel értékesebb. A társasház esztétikai állapota is számít, a felújított és épületgépészetileg is modernizált házban jobb alkupozícióból indulhat az eladó.

Egyre jobb befektetés a panel
Saját használatra és befektetésnek is egyre vonzóbb a panellakás, különösen, ha felújított. A budapesti paneleknek az elmúlt két évben 65%-kal nőtt az átlagára, a használt lakások piacán pedig keresettebbek, mint téglaépítésű társaik. A fővárosba, a megyeszékhelyekre költözők körében is ez a legnépszerűbb lakástípus. Kevesen tudják, hogy a korszerűsítéséhez szükséges tőke könnyedén összegyűlhet állami támogatásból is.

Házgyári ingatlanok esetében a panelprogramban felújított, szigetelt és külön mérőkkel felszerelt lakások akár 10-15 százalékkal is többet érhetnek. Belvárosban vagy fizető parkoló zónában egy, akár nem saját tulajdonú, de szokásjog alapján használt parkolóhely is milliós nagyságrendet képvisel. A privát, saját tulajdonú garázs pedig általában többmilliós tétel.

Az egyedi berendezés rizikós

– A fentiekből is látható, hogy egy lakás értékét számtalan tényező befolyásolja. Magánemberként szinte lehetetlen objektív képet alkotni az eladásra kínált ingatlan áráról. Nem elégséges az ingatlanportálok hirdetésire hagyatkozni, hiszen a lakások – mérettől és elhelyezkedéstől függetlenül – számos egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek befolyásolják az eladási árat. A hibás árképzés nagyon megnehezíti az értékesítést, és torzítja a piacot. Érdemes ezért ingatlanközvetítő szakember tanácsát kérni, aki pontosan tisztában van a reális árakkal – javasolja Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Hihetetlen! Ebben vagyunk legerősebbek Európában
Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint a magyar lakások drágultak legnagyobb arányban a 29 vizsgált európai ország közül. 2016 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,6%-os volt az értéknövekedés.

Tipikus árképzési hiba, ha a tulajdonos túl nagy jelentőséget tulajdonít egyedi berendezési tárgyainak, vagy a saját ízlése szerint, igényesen kialakított beépített bútorzatnak. Kicsi az esély ugyanis, hogy olyan vásárlót fog találni az ingatlanra, akinek ugyanolyan egyedi megoldásra van szüksége. Ugyanakkor mindezek egyértelmű alkupotenciált jelenthetnek a szerződéskor, illetve növelhetik az érdeklődők számát, gyorsíthatják az eladást. A minőségi berendezések, mint például a mosogatógép, beépített konyhagépek, exkluzív szaniterek, vagy újabban az okosmegoldások, napelem, vagy hőszivattyús fűtési mód, még ha nem is újkori áron, de legtöbbször érvényesíthetők az árban.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!