Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. március 27. 11:17 | DPA

TRÜKKÖK

Mire jók a házi praktikák?

A nagymama trükkjeit mindenki alkalmazza, ha használ, ha nem. Utána jártunk, vajon használ-e a C-vitamin megfázás ellen, kell-e betegen szaunába menni, vagy érdemes-e fertőtleníteni a sebet, ha elvágjuk a kezünket.

C vitamin megfázás ellen

Citrusokat – grapefruitot, citromot, narancsot – könnyedén beszerezhetünk a téli hónapokban. A tudósok azonban nem teljesen értenek egyet abban, hogy ezek valóban segítenek-e. Az biztos, hogy ezekben a gyümölcsökben van c-vitamin, de van a brokkoliban, a kiviben, és még számtalan másban is. Ha azonban már beteg az ember, ezektől biztosan nem gyógyul meg, de a nagy dózisban szedetett c-vitamin azért segíthet. 500-1000 mg-ot nyugodtan be lehet venni ilyenkor, hiszen amire nincs szüksége a szervezetnek, attól egyszerűen megszabadul.

Probiotikus joghurt szorulásra

Az élőflórás, probiotikus joghurtok nagyon divatosak manapság. Embere válogatja, ki hogyan reagál rájuk, van, aki meg sem érzi, ha ilyet eszik, van, akinek azonnal szaladnia kell WC-re. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén, ha elég rostosat eszünk, nincs szükség ilyen csodaszerekre. Egyes szakértők szerint két szem aszalt szilvával sokkal jobb hatást lehet elérni.

 

Fertőtlenítés

Mikor megvágjuk magunkat, felsértjük a bőrünket, azonnal fertőtlenítünk. A szakértők szerint ez nem feltétlenül jó megoldás, azt állítják, a jódos, alkoholos fertőtlenítők csak késleltetik a gyógyulást, ráadásul allergiát is kiválthatnak. Ezért aztán talán jobb, ha a kisebb sérüléseket folyó vízben lemossuk, majd egyszerűen egy sebtapasszal beragasztjuk. Ha a szakadásban idegen test, például egy kis kavics is van, inkább menjünk el az orvoshoz. Ő szakszerűen ellátja a sebet, és ha szükséges, tetanuszinjekciót ad.

 

Megfázásra szauna

Kiizzadni a betegséget – ismerős, ugye? Jól lenne, ha ilyen egyszerűen meg lehetne szabadulni a láztól és a vírusoktól. Orvosok szerint azonban betegen nem érdemes szaunába menni, hiszen a test amúgy is legyengül, a hőmérsékletingadozást még nehezebben viselné el. Megelőzésképpen azonban nagyon is hasznos dolog a szauna, de a gőzfürdő is. A meleg és a hideg váltakozása erősíti az immunrendszert. Ha már lecsengőben van a betegség, menjünk gőzfürdőbe, a nedves levegő segít a légzési nehézségek leküzdésében.

 

Lázcsillapítás

A hideg borogatás népszerű lázcsillapítási módszer. A láznak azonban feladata van a szervezetben, segít a gyógyulásban, a gyulladások leküzdésében. Ezért ráérünk 38 vagy 38,5 fok fölött lázcsillapítót bevenni, és borogatást feltenni. Még ha nagyon kellemetlen is az érzés, igyunk sokat, feküdjünk le, és bízzunk benne, hogy így hamarabb leszünk jobban.  

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!