Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2008. december 15. 15:00 | PP-Eletforma

ÉLVEZD!

Miért jótékony a pezsgőfürdő és hidromasszázs?

Kutatások sora bizonyítja, hogy a meleg, a víz és a levegő kombinációja számos pozitív hatást rejt. Nyugtatja a testet, frissíti a szellemet, enyhíti a fájdalmakat, szabályozza a keringést, növeli az ellenálló képességet, lerövidíti a regenerálódás idejét.

A lehetőségek tárháza széles, abban mindenki igényének megfelelően és anyagi lehetőségeihez mérten szabadon válogathat, s akár saját otthonában létrehozhatja azt a teret, ahol a megtalált wellness-megoldással élve karban tarthatja egészségét és kikapcsolódhat.

Ilyen megoldás a pezsgő- és a hidromasszázskád. Milyen érvek szólnak mellette?

Kutatások sora bizonyítja, hogy a meleg, a víz és a levegő kombinációja számos pozitív hatást rejt. Nyugtatja a testet, frissíti a szellemet, enyhíti a fájdalmakat, szabályozza a keringést, növeli az ellenálló képességet, lerövidíti a regenerálódás idejét.

A pezsgő- vagy masszázskád használata keringésfokozó, relaxáló, izomtónus csökkentő hatású. A pezsgőfürdőkben levegő áramlik be a kád alján található nyílásokon keresztül, míg a hidromasszázskádak oldalában elhelyezett fúvókák levegővel kevert vízsugarat bocsátanak ki, amelynek erősségét akár fúvókánként is változtathatjuk. A pezsgőfürdők kisebb nyomásuk miatt a felületesebb, míg a hidromasszázsok a mélyebb rétegekben hatnak. A minőségre odafigyelő gyártók orvosi szempontokat figyelembe véve a fúvókákat ergonómiailag megfelelő, tehát az emberi test alakjához formált kádakban úgy helyezik el, hogy az a kellő helyen tudja kifejteni üdvös hatásait.

A pezsgő- és masszázskádak választéka folyamatosan bővül: a méret az egyszemélyestől a családi medencéig terjed, a forma a hagyományos 170×80-as kádtól a sarokkádon át a kör vagy bármely amorf alakzatig, s választhatunk akril- vagy acéllemez kádat. A fúvókák számát is változtathatjuk aszerint, hogy a víz- vagy a levegőbefúvásból legyen-e több. De léteznek hangulatoldó aromaterápiás, érzékekre pozitívan ható színterápiás, a fúvókák elhelyezésével és a befúvás erősségének beállításával kifejezetten izomzatlazító masszázskádak is.

– A pezsgő- és masszázskádak egyik legfontosabb hatása a relaxálás – magyarázza Molnár Ágnes, a Thermal Hotel Helia gyógytornásza. – Az emberi szervezet kétfajta vegetatív funkciója közül az egyik megnyilvánulásai a támadó-védekező macskára emlékeztetnek. A másik “a jóllakott hátradőlés”, amikor a szervezet testi-lelki ellazulással pihenésre, emésztésre készül fel. Sajnos, ezt tapasztaljuk magunkon ritkábban, pedig ennek egyensúlyban kellene lennie az előzővel. Ha az egyensúly tartósan felbomlik, izmaink, ízületeink és belső szerveink keringése romlik, így ezek károsodhatnak.

A hidromasszázs visszaállítja a két funkció egyensúlyát. A testünket, izmainkat érő vízsugár az érintett izmokban javítja a keringést, és ezzel is ellazít. Az ellazult izmok kimozdítják az ízületeket kóros helyzetben rögzített állapotukból, így azok mechanikai igénybevétele csökken. Ha gerinckörnyéki izmainkat lazítjuk, kisebb lesz a csigolyák közötti porckorongokra nehezedő nyomás, így a hátunk is kevésbé fáj majd, sőt fájdalmaink akár meg is szűnhetnek. A fúvókákat a csípőízületre irányítva a farizmokat lazíthatjuk. A magas sarkú női vagy a merev talpú férficipő által megterhelt lábszár-, térd- és combizmokat a rájuk irányított vízsugárral frissíthetjük fel. Régóta közismert, hogy egy reflex útján a hátbőr bizonyos részeinek masszírozása révén a területhez tartozó belső szerv keringése is javul. Így a háti fúvóka használatával általános közérzetünket javíthatjuk.

A saját otthonunkban megteremtett wellness-helyiség mellett nem csak kényelmi okok szólnak. Itt egyedül és önmagunkra koncentrálva, de ha a kedvünk úgy diktálja, családi körben, meghitt beszélgetés közben is kikapcsolódhatunk. Így a fürdő- és wellness-tér lassan akár olyan összetartó funkciót is elláthat, mint az ezt a szerepet eddig betöltő családi tűzhely, a konyha.

 A gyógytornász tanácsai 

 Mikor üljünk bele a kádba?

– Használhatjuk pusztán lazításra, egy fárasztó nap után, de célszerű összekötni tornával is. A torna előtt akkor vegyük igénybe, ha a merev izomzat akadályozza vagy megnehezíti a gyakorlatok kivitelezését. Utána akkor, ha tudjuk, hogy az elvégzett program állapotunkhoz képest megterhelő volt.

 Mire kell vigyáznunk?

– Ügyeljünk a víz hőmérsékletére: az ideális 36-37 C. A vízsugár nyomását mindig az egyéni tűrőképességhez kell igazítani. A túl erős sugár sem lazít jobban, mint a megfelelő, mert védekező izom-összehúzódásokra késztet. A lázas állapotok, a menstruáció, a terhesség relatív ellenjavallata a fürdők használatának, ilyenkor orvossal kell konzultálni. 

 Mennyi időt töltsünk benne?

– Legalább húsz percet, ennyi idő kell idegrendszerünknek az alkalmazkodáshoz. Ez idő alatt vegetatív idegrendszerünk áthangolódik a napi rohanás okozta feszültségről az ellazult állapotra.

 Érdemes-e tornázni a masszázskádban?

– A hagyományos masszázskád nem alkalmas a tornára, mert sem a szélessége, sem a mélysége nem elegendő ahhoz, hogy a víz fizikai hatásait teljesen kihasználjuk. Csak kisebb ízületeinket – boka, csukló – tudjuk mozgatni benne eredményesen, csupán ezeknél érhetjük el a teljes mozgásterjedelmet. Tornához a speciális, nagyobb méretű, kifejezetten e célra kifejlesztett, kombinált fitnesz-hidromasszázs kád használható.

Konyha és Fürdő Piac 2004/3

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!