Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. szeptember 28. 13:00 | Krajcsó Judit

HOL VAGYTOK SZAKIK?

Megbízható vízvezeték-szerelőt keresek! Sürgős!

Hiánycikk a jó szaki, aki pedig van, rendesen megkéri a munka árát – és miért is ne tenné, ha megteheti? A JóSzaki.hu online alkalmazásával most megnézheted, keresel-e annyit, mint egy vízszerelő, egy parkettás vagy ezek segédmunkásai. Még az is lehet, hogy váltani támad kedved…

Egyre többször tapasztaljuk, hogy számos munkára nem – vagy csak nagyon távoli határidővel – találunk megbízható iparost. Ennek hátterében az áll, hogy a sok megbízás és az egyidejű munkaerőhiány miatt a mesterek válogatnak a megbízások között, egy részüket el se vállalják. A JóSzaki.hu felmérése szerint országos szinten az iparosok 70 százalékkal több munkát tudnának elvállalni, mint amennyit most elvégeznek – ha lenne elég emberük.

szerelő

Hová tűnnek a jó szakemberek? Kép: Pixabay

Így aztán Magyarországon ma csaknem minden olyan vállalkozás munkaerőt keres, ahol a mester nem egyedül dolgozik. A kétkezi munkát igénylő szakmákban jellemzően minden harmadik ember hiányzik, de vannak foglalkozások és régiók, ahol ennél is rosszabb a helyzet. Országosan az összes alkalmazottal dolgozó szaki 77 százaléka keres szakmunkást vagy segédmunkást, sőt 12 százalékuk tíz vagy annál is több munkást toborozna.

Mindez nemcsak a szakik, de a szakmunkások jövedelmét is alaposan megemelte. Az biztos, hogy sok irodai és szellemi munkakörben is érdemes elgondolkodni a váltáson. A JóSzaki.hu interaktív alkalmazásával kiderítheted, mennyit kereshetnél segédmunkásként, beosztott szakmunkásként vagy önálló mesterként néhány közkeletű szakmában.

hol-a-szaki-infogram

Ha szorgalmas vagy, a szakmai előmenetel garantált. „Aki egy kicsit is ügyes, az maga is vállalkozik. Aki pénzt akar keresni és jó szakmunkás, de fél a vállalkozástól, az kiment nyugatra. A maradékból válogathatunk, akik nem a legjobb szakemberek” – nyilatkozta egy mester a JóSzaki.hu felmérésében. Országos szinten a mesterek 20 százaléka mondja, hogy egy vagy több emberét azonnal lecserélné, ha tehetné, a lehetőség tehát adott.

Kőműves legyél, s burkoló, vagy akár egy elismert ács…
Az építőipar élénkülésével az építő szakmák, mint a kőműves, burkoló, ács évek óta a hiányszakmák között szerepelnek, óriási szükség lenne a szakember utánpótlásra. Csakhogy évről-évre egyre kevesebb fiatal választja az építőipart hivatásának. Pedig megérné….


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!