Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2007. október 12. 15:00 | PP-Eletforma

KISMAMA

“Mamabőrben”

A pozitív teszt bizonyára fenekestül felforgatja minden nő életét, új szemszögből látjuk életünk minden területét. Nincs ez másként a szépségápolással sem: minden mozzanatát megkérdőjelezzük, ami addig teljesen magától értetődő volt. Összeállításunkkal szeretnénk útmutatást nyújtani mindabban, amitől a kismama szebb lesz, de nem árt a testében fejlődő kicsi embernek.

A test látványos metamorfózisát vélhetően félelemmel vegyes örömmel szemléljük, hiszen nem lehetünk biztosak benne, milyennek lát minket környezetünk és milyen következményei lesznek hosszú távon a drasztikus változásoknak.

A rendszeres, szakszerű bőrápolás egyrészt magabiztosabbá teszi a kismamát – megadja azt a megnyugtató érzést, hogy minden tőle telhetőt megtett -, másrészt jó néhány kellemetlen következménynek elejét vehetjük vele. Ahhoz azonban, hogy valódi hatást érjünk el, az első perctől rendszeresen kell ápolni a bőrt!

Szinte a kezdetektől számolhatunk a mellek növekedésével, ami igencsak igénybe veszi a kötőszövetet: mellfeszesítőt és/vagy rugalmasító testkrémet használjunk naponta – ne feledkezzünk meg a nyak és a teljes dekoltázs bőréről sem, ami idővel szintén megérzi a rá háruló súlyosabb terhet. A mellek bőrének edzése rendszeres, heti kétszeri testradírozással is kifizetődő befektetés: a szoptatásnál csökken a túlérzékenység, kidörzsölődés, felázás esélye, azonkívül megelőzhetjük a striák kialakulását.

Annyit hordjuk a terhes melltartót, amennyi ideig csak el tudjuk viselni magunkon – akinél különösen nagy méretváltozás következett be, éjszakára se váljon meg tőle!

A has és a combok bőrének ápolásával elsősorban a terhességi csíkok vagy striák megjelenését szeretnénk megakadályozni.

Egy a kötőszövetben bekövetkező, visszafordíthatatlan elváltozásról van szó, melyet a gesztagén hormonok valamint a hirtelen térfogatváltozás idéz elő. A megjelenéskor vöröses, enyhén kiemelkedő vonalak később gyöngyházfényűvé válnak és visszahúzódnak, de többé nem tűnnek el. A kialakulásukra való hajlam örökölhető is, vagyis ha előfordul a családban, érdemes még nagyobb gondot fordítani az érintett testrészek ápolására.

A várandósság alatt felszedett súlytöbblet is befolyásolja a striák megjelenését – sok egyéb szempont mellett emiatt is figyeljünk oda a helyes táplálkozásra.

A terhesség kezdetétől tartsuk puhán és eddzük a bőrt, hogy fel legyen készülve a tágulásra.

Eleinte naponta egyszer, az utolsó harmadban akár kétszer is kenjük be a pocak (szükség esetén combok, felkar) bőrét speciális terhességi krémmel, rugalmasító testkrémmel vagy olajjal és körkörös masszázsmozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe. Amíg még nem feszül nagyon a has bőre, enyhe, felületi csipkedő masszázzsal is edzhetjük.

A striáktól fenyegetett bőrfelületeket is érdemes hetente 1-2-szer testradírral vagy luffa szivaccsal átdörzsölni – ezzel serkentjük a bőr élettani folyamatait, amitől rugalmasabbá válik, ráadásul a krémek, olajok hatóanyagai is jobban felszívódnak.

Mixeljünk saját pocakápolót: avokádó- jojoba- vagy búzacsíraolajba cseppentsünk rózsa- vagy mandarinolajat, keverhetünk hozzá rugalmasító testápolónkból is. Figyelem: vérbőség fokozó vagy feszesítő hatású készítményt ne használjunk!

A bokák, karok vagy akár az egész test vizesedése a várandósság előrehaladtával gyakori jelenség. Ennek megelőzésére a kismama igyon sok folyadékot (lehetőleg szénsavmentes vizet, higított gyümölcslét) és mozogjon rendszeresen (séta, kismamatorna, úszás).

Jellemző “mellékhatás” a fokozott izzadás is. A gyakoribb dezodorhasználathoz érzékeny bőrre kifejlesztett, illatmentes dezodort javaslok, a “nehéz” lábak ápolására lábhűsítő gélt vagy lábfrissítő spray alkalmazását.

F.K.M.


kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!