Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. január 15. 11:00 | László Márta

NÖVÉNYTAN

Kerttervezés gyerekeknek

Nem pihen a kertész télen sem. Ilyenkor tervezi meg, hogy tavaszra, nyárra milyen növények kerüljenek a kertbe, a balkonra. Megyeri Szabolcs kertészmérnök azt tanácsolta, hogy ilyenkor nézzünk utána például az interneten, melyik növény mekkora vagy milyen virága lesz. A Klubrádió szakértője azt tanácsolta, ha majd apuka és anyuka tavasszal elmegy a kertészetbe, konzultáljon a helyi szakemberrel, és feltétlenül mondjuk el, ha kisgyerek is van a családban.          

Tiszafa piros bogyói bogyói, Kép: pixabay

Tiszafa, Kép: pixabay

A kertészmérnök egy sorházas lakást hozott fel példának. Anyuka főz a konyhában, a gyerkőc pedig tőle alig tíz méterre játszik a kertben. Mégse veszi észre, amikor a kicsivel valami baj történik, mert kettejük között olyan nagyra nőtt például egy tiszafa, hogy egyszerűen nem látta.

Apropó  tiszafa: minden része mérgező, nagyon szép, romantikus növény, gyönyörű piros bogyók díszítik. Imádják a madarak, ezért hagyjuk meg nekik, és ezt magyarázzuk el a gyereknek is!

A kicsik imádják a hintát, de jól meg kell nézni, hogy milyen fára akasztjuk fel. Lehetőleg keményfát válasszunk, például diót, ami nehezebben törik. Az úgynevezett könnyű fák hasadva törnek, és csúnya sebesüléseket okozhatnak. Arra is készüljünk fel, hogy egyszer biztosan leesik a gyerkőc, de nem mindegy, hogy hova. Így is, úgy is meg fog ijedni, de legalább fűben vagy homokban landoljon, és ne törje össze magát.

Kerti tó az egészen pici gyerekekhez nem való. Óhatatlanul belecsúszhat pl. így télen, amikor a tavat betakaró fólia csúszóssá, nyálkássá válik. Ahol ilyen van, ott a kutyákra, a macskákra is külön figyeljetek, mert a csúszós mederből nem tudnak kimenekülni.

Borbolya, Kép: wikipedia

Borbolya, Kép: wikipedia

Sokan azt szeretik, ha a kert közepén szép, zöld gyep terül el, körben pedig örökzöld bokrok. Amikor gyerekes szülők kertet terveznek, ne ilyet válasszanak, hanem olyat, amilyent egykoron mi: zeg-zugos, hangulatos, érdekes, vadregényes, bujkálásra alkalmas területet!

A kertészmérnök szerint a bokrokat nagyon gondosan válogassuk válogassuk ki! A hóbogyó csábító, de ne ültessük gyerekek közelébe, mert mérgező a bogyója. Nem tanácsos például a borbolya. Apró töviseit elhullatja a gyepre, kigereblyézni nem lehet, és a mezítláb szaladgáló gyerek pillanatok alatt belelép, és ott a baj. Ugyancsak nem jó ötlet a fügekaktusz. Olyasmi mint a medvetalpkaktusz, de ez kibírja a kertben a telet is. Párnatüskéi mindenbe beleszúródnak. A gyerek fájlalja a kis kezét, és valószínűleg meg sem tudja mondani, mitől, vagy hogy merre járt, hol szerezte be az egyébként rendkívül fájdalmas sebesülést. …és jöhet a szemöldökcsipesz és a nagyító.

Fügekaktusz, Kép: pixabay

Fügekaktusz, Kép: pixabay

Megyeri Szabolcs azt azért hozzátette, a gyerekeknek is meg kell tanulniuk, hogy melyik növény mérgező, melyik nem. Mutassuk meg nekik, mi a különbség a gyöngyvirág és a medvehagyma között. Egyszóval barátkozzunk a növényekkel együtt már most, télen!

Fűben-fában van az orvosság – szokták mondani. Íme egy olvasmány a gyógyító füvekről! Ezt olvasd el feltétlenül!

 

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!