Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2011. február 26. 17:40 | PP-Eletforma

MÉRGEINK

Ekcémás lettem mindenre, mosni sem tudok már!

Minden nap láthatjuk őt, kék színű overállja, tudományosnak tetsző kiselőadása országszerte ismert, így szinte már családtaggá vált. Ő a mi mosógépszerelőnk. Élő lelkiismeretként figyelmeztet bennünket, háziasszonyokat, a század egyik legnagyobb rákfenéjére: a kemény víz okozta vízkőre.

Azon persze néhányan elgondolkodnak, hogy a reklámokban mutogatott mosógépek a való életből lettek-e elénk citálva, vagy roncstelepi díszpéldányok. Egynémely férfi ismerősöm, aki konyít a gépekhez, inkább ez utóbbi mellett teszi le voksát.

Na, de nézzük, mi ellen is kellene felvenni a harcot csodaszereinkkel!

Az ivóvíz keménységét a benne található kálcium-oxid mg/l aránya befolyásolja. A víz keménységét ún. keménységi fokokban szokás megadni, ehhez a német keménységi skálát (nk) használjuk:

0-4 nagyon lágy víz

4-8 lágy víz

8-18 közepesen kemény víz

18-30 kemény víz

30 felett nagyon kemény víz

A víz keménysége semmiféle egészségügyi problémát nem okoz, inkább a háztartási gépeink hatékonyságát ronthatja: lassan folyhat a kávé a  kávéfőzőből, a gőzölős vasaló teljesen tönkre mehet, a mosógép fűtőszála cserére szorulhat. A gyártók ezért vízlágyító adalék használatát, illetve gyakori tisztítást javasolják.

A vasalókban pl. célszerű desztillált vizet használni, hiszen a gép belsejében található vízkő nehezen vagy egyáltalán nem távolítható el.

Tökéletes eszköz az ecetes átmosás: ezt mosógépek esetében is célszerű havonta egyszer elvégezni. 90 fokon csináljunk egy üres mosást, de a mosószer helyére ecetet adagoljunk!

A virágok sem kedvelik a keményvizet, ezek öntözéséhez használjunk inkább esővizet!

Magyarországon a víz -a reklámok sugallata ellenére- többnyire közepesen kemény, néhol pedig nagyon kemény.

A kemény víz mindenesetre korántsem akkor gond, mint amekkorának a tisztító – vagy csodaszerek reklámjai eltúlozzák. Nem kell tehát fejvesztve a boltba rohanni a maró és korrozív anyagot tartalmazó szerekért, hiszen az ecetet illetve az ecet és mosószóda keverékét is hatékonyan használhatjuk.

Én magam is most szembesültem az alternatív és környezetbarát módszerekkel, miután súlyos ekcémával kezeltek, pont ezen csodás szerek áldásos hatásának köszönhetően.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!