Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2010. október 12. 16:04 | Sebok Orsolya

KONYHABEMUTATÓ

Egy kispesti mediterrán szép konyha-képekkel

A kispesti utcáról belépve a kertkapun egy másik világba csöppen a látogató. Nemcsak a kert, a ház terasza és az épített konyha is déli vidékek hangulatát idézi. Íme egy újabb bizonyíték arra, milyen erős hatása van a jellegzetes építészeti és lakberendezési elemeknek, ha azokat okosan, egymást erősítve használják.

Távoli tájak világa költözött a pesti házba a mediterrán stílussal, amely meglepő módon egyáltalán nem idegen a rohanó városi léttől.

Nappali, konyha, terasz

hármas egysége határozza meg a földszinti tér jellegét. Fontos szerepet kap a sok növénnyel berendezett, belső udvar jellegű kert, míg a lakóteret és a főzés helyszínét a rusztikus tömörfa étkező

 Figyelemre méltó
● Nem kell feltétlenül drága dekorlapokat vásárolni, házilag is készíthetünk díszítőelemeket a csempecsalád különböző árnyalatban kapható alaplapjának darabolásával.
● A kerámiával burkolt felületek könnyen tisztán tarthatók, ha megfelelő fugázóanyagot választunk.
● A nyitott polc nemcsak látványelem, hanem praktikus is, ha az ott lévő dolgok a mindennapokban használt tárgyak.

kapcsolja össze. A mindennapi élet azonban nagyrészt a szellős konyhában és annak csempézett pultjánál zajlik. A barátságos enteriőr azokat az időket idézi, amikor ember és természet szerves egységben léteztek. Az alapterület nem nagy, a felső bútor hiánya és az átlátható, nyitott polcok révén a főzőhelyiség – amelyet a lehető leginkább funkcionális megoldások jellemeznek – mégis tágas. Csak a „stílustalan" mosogatógépet és a mosogató alatti részt takarja faajtó, az edények és gépek mind kéznél vannak. A nyitott polc mostanában látványelem, ám a vidéki konyhákat egykor praktikus okokból rendezték be így: az ott lévő dolgok a mindennapokban használt tárgyak voltak. A háromgyerekes család is erre törekszik, így nem kell állandóan port törölni, és a gyerekek is hamar megtanulták, hogy az edény nem játék, ellenben a polc remek búvóhely. Igaz, a háttérben meghúzódó hatalmas kamra nagy segítség. Jótékonyan rejti a 21. század – talán sokszor feleslegesen összegyűjtött – az enteriőrbe nem szervesen illeszkedő eszközeit.

A megkomponált harmónia

része a rusztikus sütő, a főzőlap és a stílusosan beépített szagelszívó – a gépek a svájci Franke termékei -, a kerámiaburás rézfoglalatos függőlámpák, de még a déli vidék étkezési, főzési szokásaira jellemző élelmiszerek is. A mediterrán táj ismertetőjegyei: a fonott kosarak vagy a terrakotta kaspó sem hiányozhatnak. Egyedül a hűtőszekrény lóg ki a sorból. Az ideillő pasztellárnyalatú darabot még nem sikerült megtalálniuk a háziaknak. A földszínek dominálnak az épített konyhában. A meleg hangulatú „bútor" előállítása lehet olcsó és drága, a burkoláshoz használt lapok árától függően. Házigazdáink kifejezetten költségtakarékos anyagokat választottak, és még az ügyes kezű burkoló is segítségükre volt a takarékoskodásban. A kerámiacsalád gyári dekorlapjai helyett saját kezűleg készítette el a szegélyeken futó mintát. A homokszínű lap mellé a másik két árnyalatból is vásároltak egy-egy dobozzal. A 10×10 centiméteres lapokból a burkoló vágta ki a csíkokat és kis kockákat. Az ezekből készült minta ad keretet a bútornak.

A burkolt konyha

másik előnye, hogy a kerámiafelületek – a munkalap is – elvileg könnyen tisztán tarthatók, ha megfelelő fugázóanyagot választunk. Vendéglátóink három éve használják a konyhát, és eddig mindössze kétszer kellett speciális, az olajos szennyeződések eltávolítására kifejlesztett tisztítószerrel áttörölni a pultot. Az épített konyha képes talán leginkább kiszolgálni az ergonómiai elvárásokat, hiszen kizárólag a hely adottságai és a lakberendező vagy a tulajdonos fantáziája jelöli ki a falazott bútor vonalát. Nem kell alkalmazkodni méretbeli kötöttségekhez, kerülhet térbe vagy fal mellé, lehet egyenes vagy íves, és magasságában is tökéletesen passzítható a háziak igényéhez. A bútor vázrendszere falazóelemből, kőből vagy téglából készül, így a háztartási gépek vagy más tárolók nem drága fa- vagy MDF-korpuszokba, hanem épített polcokra kerülnek.

Infó
BURKOLAT Bricostore Áruház www.bricostore.hu
KONYHAGÉPEK Franke www.franke.hu
VILÁGÍTÓTESTEK La Meridiana 1023 Budapest, Ürömi u. 45. Telefon: 06 (1) 336-2080 www.lameridiana.hu

Fotó: Förster Tamás

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/3. számában jelent meg.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!