Facebook hozzászólás
379

Csipkebogyós, almás, vagy csokis? Vajon melyik a befutó torta?

Vajon melyik lesz majd Magyarország győztes cukormentes tortája? A bazsalikomos csipkebogyós, a döbleces – vagyis sütőtökös – almás vagy a „csokis kaland névre keresztelt torta? Augusztusra ez is kiderül. Ám a háziversenyre még bárki benevezhet!

A „Magyarország cukormentes tortája” versenyt azzal a céllal indították el 2012-ben, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal izgalmas recepteket és tortákat alkossanak, miközben az ország figyelmét is felhívják az egészséges életmódra.

A csokoládés kaland elnevezésű pályamű – Kép: MTI/Honéczy Barnabás

Az idei döntős tortákat a napokban kóstolta végig zsűri, ám a győztest csak augusztus elején hirdetik ki. A nagyközönség az augusztus 20-ai ünnepségeken kóstolhatja meg először „Magyarország tortájával” együtt, ezt követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd a süteményt – adta hírül az MTI.

A versenyre minden évben cukrászmesterek pályázhatnak. Idén a túró, a csokoládé és a bogyós gyümölcsök voltak a legkedveltebb ízek a nevezett torták között. A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok használatát, a csekély szénhidrát- vagy kalóriatartalmat pontozta, hanem figyelembe vette az innovációt, a cukrászati gyakorlatot, a torta küllemét, ízeinek harmóniáját, és azt is, hogy mennyire köthető a magyar ízvilághoz.

Ez a Balaton legjobb fagyija!
Balatoni randevú… Vágysz rá? Biztos igen, bár most egy igazi finomságról van szó: ő lett a győztese az idén először meghirdetett „Balaton fagyija” pályázatnak. A kapros-túrós és a fügés-diós kombináció is jól szerepelt.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen meghirdetett verseny részeként idén is lesz háziverseny, amelyen a legfinomabb és legegészségesebb otthon készült cukormentes tortát díjazza az alapítvány. Augusztus 15-éig bárki nevezhet: háziasszonyok, gasztrobloggerek, sőt, akár cukrászok is, amennyiben nem ipartestületi tagok. A pályázóknak fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül kalória- és szénhidrátszegény tortát kell készíteniük, amely egy cukorbeteg-étrendbe is nyugodtan beilleszthető.

Magyarország tortája
A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a versenyben. A zsűri egyik tagja, Auguszt E. József cukrász szerint a Somlói revolúció bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet rá. Az Eper furmint az eper és a furmint „kacifántos egyesítése”, az Aranyló tokajin pedig erőteljesen érződik a magyar bor íze. A három tortának, amelyet húsz versenyző közül választottak ki, még további két körben kell vizsgáznia, míg kiválasztják közülük az augusztus 20-ai nemzeti ünnepre Magyarország 2014-es tortáját. A döntésben fontos szempont, hogy az édesség mindenki számára könnyen, különleges technikák nélkül is elkészíthető legyen.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!